Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BREEZY
BREEZY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BREEZY 


In de wereld van Clint Eastwood is het vanzelfsprekend dat de vrouwen gewillig de mannen volgen, met als beste bewijs zijn laatste miskleun Cry Macho. Dat was in 1973 niet anders toen hij Breezy op de wereld losliet. De film mag dan wel één van de favorieten van Eastwood zijn, toch werd de film een grandioze flop die tot op vandaag zelden of nooit aangehaald wordt als men het heeft over Clint Eastwood-films. Het is altijd wel de schuld van een ander, en voor Eastwood was dat Universal die de film onvoldoende promotie gaf. Gelukkig voor hem was er in datzelfde jaar de western High Plains Drifter (die hier overigens schaamteloos geadverteerd wordt) en de Dirty Harry-sequel Magnum Force.

Ook al gaat het om een negentienjarige vrouw voelt het verhaal van de jonge hippie Breezy (Kay Lenz) die vanaf het eerste ogenblik het bed wil induiken met de rijke vijftiger Frank Harmon (William Holden) nogal wrang aan. De film werd schaamteloos gepromoot als een “Holden Romantic Tradition” waarmee men verwees naar de romantische films die de acteur in de jaren 50 maakte. Net zoals in Sabrina, The Moon Is Blue en Love Is a Many-Splendored Thing is het voor de acteur helemaal geen probleem om vrouwen te versieren. Meer zelfs, in Breezy moet hij ze van zich afslaan.

BREEZY
BREEZY (c) The Movie Database (TMDB)


Het is allemaal mooi gezegd, maar het is toch allemaal eventjes slikken, zeker als je al na één minuut hoofdrolspeelster Kay Lenz welgeteld na één minuut al gewillig uit de kleren ziet gaan. Breezy is wel een jonge naïeve hippie die met iedereen het bed induikt zolang ze maar een maaltijd krijgt, toch oogt het allemaal wat ongeloofwaardig zeker omdat de makelaar een stijve hark is en de tegenpool is van Breezy’s hippiewereldje dat door één van zijn vrienden wordt omschreven als “het tijdperk van de misbaksels”.

Na net niet verkracht te zijn door een oude vent die haar een lift aanbood, kruipt Breezy alweer in een wagen met een bejaarde snoeper. Het is weinig geloofwaardig, maar volgens Breezy is er geen gevaar omdat de makelaar er veel knapper uitziet dan de man die haar een uur geleden wilde verkrachten. Logica hoef je in Breezy niet te zoeken, wel prima vertolkingen en een zeer mooi gemaakte film, ook al begeeft Eastwood zich met deze film in de Lolita-zone van Vladimir Nabokov. William Holden is gewoon William Holden, maar de ontdekking van deze film was toch Kay Lenz die met deze film aan haar eerste langspeler toe was.

Een liefde tussen twee mensen waar veel over te vertellen valt, maar Eastwood houdt het op fronsende wenkbrauwen van zijn vrienden die deze romance afkeuren. Voor de rest wordt er vooral veel gekeuveld, en zie je de negentienjarige verlangen naar het lijf van een oude vent zonder dat het echt vulgair wordt. Breezy is dan ook een vrij bizarre film. Heel wat Eastwood-fans zullen dan ook verbouwereerd zijn bij het zien van Breezy die anno 2023 zonder de nodige woke-toeters en -bellen niet meer zou kunnen worden gemaakt.


GENRE: drama
JAAR: 1973
REGISSEUR: Clint Eastwood
CAST: William Holden, Kay Lenz , Roger C. Carmel, Marj Dusay, Joan Hotchkis
LAND : USA

Related posts