Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WHAT EVER HAPPENED TO BABY JANE?
WHAT EVER HAPPENED TO BABY JANE?
Flashback

WHAT EVER HAPPENED TO BABY JANE? 


In 1962 verscheen What ever happened to Baby Jane? dé film over rivaliserende zussen. En deze zussen worden gespeeld door zowat de grootste sterren van die tijd: Bette Davis en Joan Crawford, die naar verluidt totaal niet met elkaar om konden – zoals ook te zien is in de serie Feud: Betty and Joan op Disney+ die net gaat over het draaien van deze film.

What ever happened to Baby Jane? toont ons de twee zussen, Jane (Davis) en Blanche Hudson (Crawford), die samenwonen in een villa in Hollywood. Jane was lang geleden “Baby Jane”, een gevierd kindsterretje in de music halls waarbij ze voor het brood op de plank van haar familie zorgde. Blanche op haar beurt werd later een grote filmster tot ze door een ongeval haar carrière zag stranden. Blanche slijt haar dagen nu in haar kamer gekluisterd aan een rolstoel en Jane neemt de zorg voor haar zus op zich.

De “things you should know” onderaan volgende poster vormen een leidraad om wat meer over deze film te vertellen.

WHAT EVER HAPPENED TO BABY JANE?

“If you’re long-standing fans of Miss Davis and Miss Crawford, we warn you this is quite unlike anything they’ve ever done.”
Zelfs voor mensen die het werk van Davis en Crawford niet kennen, is het duidelijk dat de twee het beste van zichzelf geven in deze film. Bette Davis is hier de pure waanzin als Jane die zich op latere leeftijd nog altijd een kindsterretje waant en in poppenkleren en afschuwelijke make-up door het huis walst, ondertussen haar zus op de meest gruwelijke manieren de duvel aandoend.


Ze werd trouwens voor deze film genomineerd voor de Oscar voor Beste Actrice, maar zag het beeldje aan haar neus voorbijgaan naar Anne Bancroft voor The Miracle Worker. Joan Crawford is daarentegen een meer gematigde Blanche, die haar zus maar laat doen uit een gigantisch schuldgevoel. De twee acteerstijlen kunnen niet verder van elkaar af staan, maar ze werken allebei op hun eigen manier.

“You are urged to see it from the beginning.”
Inderdaad, want het begin zet de toon voor de rest van de film: we zien een piepjonge Baby Jane die optreedt voor een publiek. Ze is de kostwinnaar van het gezin en haar ouders en zus staan toe te kijken in de coulissen. Blanche gloeit overduidelijk van jaloezie, maar houdt zich in om haar moeder te plezieren. Dat Baby Jane dan aan de artiestenuitgang een driftbui krijgt voor de ogen van haar fans, verklaart een heleboel van wat zal volgen. Dit korte stukje, briljant gespeeld door de jonge actrices, mag je dus zeker niet missen.

“Be prepared for the macabre and the terrifying.”
Macabere dingen genoeg: het begint al met de levensgrote poppen die van Baby Jane gemaakt werden en verkocht worden na haar optredens en deze poppen duiken nog overal verder in de film op. In combinatie met de compleet geschifte oudere Jane is het gewoon griezelig te noemen. En terrifying? Jawel, want Jane slaat compleet door naar het einde toe en schrikt er niet voor terug om wel heel drastische maatregelen te nemen.

JOAN CRAWFORD
JOAN CRAWFORD in WHAT EVER HAPPENED TO BABY JANE? (c) The Movie Database (TMDB)


“We ask you to pledge to keep the shocking climax a secret.”
Tja, zo “shocking” is het einde naar hedendaagse maatstaven niet, het is eigenlijk gewoon een logisch gevolg van de rest van de film. Maar die laatste scène laat inderdaad de rillingen over je rug lopen.

“When the tension begins to build, try to remember it’s just a movie.”
Dat is waarschijnlijk gewoon “van zijn tijd” want tegenwoordig kunnen we – hopelijk – dat onderscheid zonder problemen maken.

What ever happened to Baby Jane? is een beetje een vergeten klassieker die jammer genoeg op heel wat filmlijstjes en -overzichten ontbreekt. Maar hij is het zeker waard om eens te ontdekken!

GENRE: drama, thriller
JAAR: 1962
REGISSEUR: Robert Aldrich
CAST: Bette Davis, Joan Crawford, Marjorie Bennett, Bert Freed, Ben Golden,
Anna Lee, Maidie Norman, Dave Willock
LAND : USA

Related posts