Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Martin Scorsese legt uit waarom hij Schindler’s List niet regisseerde
LIAM NEESON in SCHINDLER'S LIST (c) The Movie DataBase (TMDB)
Nieuws

Martin Scorsese legt uit waarom hij Schindler’s List niet regisseerde 

Martin Scorsese vertelde in een uitgebreid interview met Deadline waarom hij ervoor koos om Schindler’s List niet te regisseren, en de regie ervan overdroeg aan Steven Spielberg na zijn eigen controversiële film The Last Temptation of Christ uit 1988. Die film beeldde het leven van Jezus Christus uit – inclusief diens verleidingen tot lust – op een manier die bij sommige christenen tot verontwaardiging leidde.

“Voor Schindler’s List huurde ik Steve Zaillian in, en Steve en ik werkten aan het script. Ik stond op het punt om het te regisseren. Maar op een gegeven moment had ik mijn bedenkingen,” zei Scorsese. “Vergeet niet, dit was 1990. Ik had net The Last Temptation of Christ in 1988 gedaan. De hele bedoeling van die film was om een dialoog te starten over iets dat voor mij nog steeds belangrijk is, namelijk de aard – de ware aard – van de liefde, die God zou kunnen zijn, die Jezus zou kunnen zijn. Dus, ik deed The Last Temptation of Christ. Ik ging de wereld rond. Alle argumenten nam ik aan. Misschien had ik het mis, maar ik weet niet of je het mis kunt hebben met een dogma. Maar we konden erover discussiëren.”

Scorsese was bezorgd dat zijn eigen christendom de ontvangst van Holocaust-drama Schindler’s List zou beïnvloeden als hij het zou regisseren. “Ik hoorde dat er mensen waren die klaagden over Schindler, dat hij de gevangenen gebruikte om geld aan hen te verdienen. Ik denk dat hij een geweldige man was, maar ik wist niet of ik er op dat moment klaar voor was. Ik had de kennis niet.”

“Ik herinner me dat Steve Spielberg het er in de loop der jaren steeds over had. Hij hield het boek omhoog toen we in het vliegtuig naar Cannes zaten en zei: ‘Dit is mijn duistere film en ik ga hem maken.’ Dat was in 1975,” herinnerde Scorsese zich. “En ik zei: ‘Nou, ik heb The Last Temptation of Christ en die ga ik maken.'”

Scorsese wees er ook op dat zijn eigen carrièrestatus de door Spielberg geregisseerde film uit 1993 die zeven Oscars won uiteindelijk zou hebben geschaad. “Ik garandeer je dat als ik het had gedaan, het niet de hit zou zijn geweest die het is geworden,” zei Scorsese. “Ik had een ander einde. Ik had veel bewondering voor de film. Maar ik weet dat mijn films niet naar de Academy gaan.”

Scorsese won zijn eerste regie-Oscar in 2007 voor The Departed na 13 nominaties, waaronder voor The Last Temptation of Christ.

Bron: Indiewire

Related posts