Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FILMJAAR 1983 – DEEL 1
RUMBLE FISH (c) The Movie Database (TMDB)
Fokke tipt

FILMJAAR 1983 – DEEL 1 

In 1983 zijn er 2 (twee!) James Bond films uitgebracht. Maar we gaan het deze keer niet hebben over Octopussy en Never Say Never Again. De komende weken tippen we 10 andere films die dit jaar 40 jaar oud zijn geworden. Dit zijn de eerste 5:

THE KEEP
Rare maar leuke Tweede Wereldoorlog- fantasy horror film van Michael Mann (Heat). Nazi’s vechten met een demon  in een hele oude vesting. Ik had dit in de jaren 80 op VHS gezien en ik wilde hem heel erg graag terug zien. Na jaren zoeken vond ik hem EINDELIJK op een hele crappy Australische dvd. Waarom heeft Mann hem nooit echt op dvd of Blu-ray uitgebracht? Vindt hij hem zelf niet goed? Hij heeft ongelijk. Want deze film heeft genoeg elementen die geweldig zijn. Het verhaal en de beelden zijn zeer goed. En Scott Glen, Jurgen Prochnow, Gabriel Byrne en zelfs Ian McKellen spelen mee. Jazeker, die gast van Das Boot en Magneto doen mee in deze film. Ook de muziek van Tangerine Dream is de moeite waard en is WEL uit op vinyl. Waar blijft die fatsoenlijke Blu-ray, Michael?


WARGAMES
Ferris Bueller is een computernerd die een apocalyptisch internet spelletje speelt met een A.I. in 1983! En Ally Sheedy aka Allison uit The Breakfast Club is zijn vriendinnetje. Ik vind ALLE films met Matthew Broderick goed, maar deze is wel echt een van zijn betere. Regisseur John Badham (maker van een van mijn favoriete films allertijden: Stakeout) heeft een strakke spannende en entertainende film gemaakt. De militaire A.I. in deze film heet W.O.P.R. en is gewoon een stuk cooler, leuker en vooral minder saai dan HAL 9000 uit Kubricks 2001: A Space Oddysey.


RUMBLE FISH
Francis Ford Coppola maakte in 1983 2 (twee!) coming of age-films gebaseerd op het werk van schrijver S.E. Hinton met Matt Dillon. Het geweldige The Outsiders en het geniale Rumble Fish. Dit is een beetje een arthouse zwartwit-ding maar wel enorm goed gemaakt en geacteerd. Misschien is dit wel Mickey Rourke zijn beste werk. (Dit ofwel Angel Heart). Naast de beeldvoering, de montage en de sfeer van de film is voor mij de soundtrack van Rumble Fish onvergetelijk. Police-drummer Stewart Copeland heeft hier een van de beste soundtracks ooit gemaakt. Kijk en luister.


THE RIGHT STUFF
Lange maar goed gemaakte, entertainende en informatieve film over de 7 eerste Amerikaanse astronauten en de eerste man die door de geluidsbarrière ging (met een vliegtuig, niet te voet). Het ziet er fantastisch uit, de SFX zijn nog altijd top en dan die acteurs. Allemaal geweldig. Jack (Silence of the Lambs) Crawford, Jackson (Pollock) Pollock, Ian (Jurassic Park) Malcolm, Doc (Wyatt Earp) Holliday, Joan (Alien) Lambert en Earl (Tremors) Basset. Wat een cast! Dit ding duurt ruim 3 uur en deze ene keer vloog dat voorbij (pun intended).


ENDGAME
Ik hou enorm van de Italiaanse Road Warrior meets Escape from New York-rip offs. En daar zijn er veel van. Die zijn vaak van ZEER wisselende kwaliteit maar deze van Joe D’Amato is een van de betere. De hoofdacteur Al Cliver is natuurlijk geen Mad Max of Snake Plissken maar hij doet zijn best. Extra respect voor de scène waarin Laura (Black Emmanuelle) Gemser wordt verkracht door een vis. De muziek à la Vangelis meets John Carpenter is super en had ik per ongeluk op vinyl gekocht, ver voor ik de film gezien had. Vooral omdat de hoes van die plaat zo fantastisch mooi is. Bij deze films is de filmposter ALTIJD veel mooier dan de film zelf.  Maar deze film bijna net zo leuk als de poster…

Related posts