Subscribe Now
Trending News

Blog Post

IDENTITY
IDENTITY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

IDENTITY 

Helaas blijven niet alle films gespaard van de gevreesde tand des tijds. Toen Identity in 2003 uitkwam – zeg maar de hoogdagen van de dvd – werd deze whodunnit-thriller nog wel geprezen voor zijn pienter scenario maar twee decennia later vraag je je alleen maar af waarom dat zo was. We hebben het dan vooral over de laatste twintig minuten van deze vrij korte film die zo van de pot gerukt en veel te ver gezocht zijn dat het op een teleurstellende sisser uitdraait.

Regisseur van dienst is James Mangold, inderdaad de man achter de camera bij Indiana Jones and the Dial of Destiny en ergens in de toekomst ook voor Star Wars: Dawn of the Jedi. Het feit dat deze misdaadfilm nog enigszins genietbaar is heeft hij louter te danken aan een uitmuntende cast en een zeer sterk eerste uur.

JOHN CUSACK en AMANDA PEET
JOHN CUSACK en AMANDA PEET (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal draait Agatha Christie-gewijs om tien mensen die door het lot in een desolaat motel in Nevada stranden en wel tijdens een nare regenstorm waardoor niemand of niets te bereiken is. Een voor een worden ze vermoord en voor de kijker blijft het raden wie de dader is, en wie als enige overblijft. Niet dat het een voorspelbaar mysterie wordt, want in de finale die net iets te clever probeert te zijn, wordt alles zo overhoop gegooid dat het nauwelijks nog te volgen is. Ofwel ligt het aan ons…

De hele tijd regent het. Het was zelfs zo erg dat de hele cast een verkoudheid opliep omdat men een watersysteem gebruikte om de koude regen te simuleren. Visueel leidt dit dan ook tot een vrij donkere film, afgewisseld met allerlei gruwelijke slasherachtige beelden. Identity krijgt dan wel niet meteen de stempel van horror, toch zullen heel wat gorescènes de modale kijker doen slikken. Destijds een film met een sterrencast maar op John Cusack en de altijd in heerlijke overdrive acterende Ray Liotta na zijn het allemaal vergane gloriën geworden, tenzij iemand nog weet wie Amanda Peet is. Identity is zeker geen verloren moeite, maar helaas een beetje het kind van zijn tijd.

REGIE: James Mangold
CAST : John Cusack, Ray Liotta, Amanda Peet, Alfred Molina, Clea DuVall, Rebecca De Mornay, John Hawkes, John C. McGinley, William Lee Scott, Jake Busey
JAAR:  2003 
LAND : USA 
GENRE : Drama

Related posts