Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ROUTE IRISH
ROUTE IRISH (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ROUTE IRISH 


Met Route Irish zoomt Ken Loach als erudiete veelfilmer – samen met zijn al even geëngageerde vaste scenarist Paul Laverty – in op twee Britse ‘contractors’ die tijdens de oorlog in Irak door paramilitaire privéfirma’s als huurlingen worden opgekocht. Zij zetten dagelijks hun leven op het spel, worden verscheurd door geweld en hebzucht, maar in chaotische oorlogsgebieden beschikken zij over complete immuniteit.

Fergus en Frankie zijn samen opgegroeid en intussen boezemvrienden geworden voor ‘het leven’. Ze worden vet betaald om als gewapende outlaws hun ‘ding te doen’ op de beruchte Route Irish, een twaalf kilometer lange ‘oorlogsweg’ die het enige vliegveld van Irak verbindt met de hoofdstad Bagdad en bekend staat als het gevaarlijkste traject ter wereld.

Wanneer Frankie op een dag verneemt dat Fergus is doodgeschoten op de befaamde route, slikt hij de officiële versie niet. Wrokkig, achterdochtig en vastberaden zet hij een persoonlijk onderzoek in om de ware dood van zijn kornuit te achterhalen. Er volgt een helse en paranoïde zoektocht die verrassende wendingen neemt.

Route Irish is een loeiharde, vaardige, ontroerende, subtiele, veelzijdige, spannende politieke thriller en anti-oorlogsdocument, maar tevens een nuchter en raak verslag over het weerloos individu versus de oppermachtige potentaten van de maatschappij. Kortom, een loepzuivere Loach zonder een Hidden Agenda.

GENRE: politiek drama
JAAR: 2010
REGISSEUR: Ken Loach
CAST: Mark Womack, Andrea Lowe, John Bishop
LAND: GROOT BRITTANNIË, FRANKRIJK, BELGIE

Related posts