Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE LADY IN RED
PAMELA SUE MARTIN in THE LADY IN RED (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE LADY IN RED 


The Lady in Red heeft eigenlijk alles in zich om als een cultfilm grand cru bestempeld te worden. En in bepaalde middens is hij dat ook, zoals bij Quentin Tarantino die denkt dat The Lady in Red de meest ambitieuze film uit de New World Pictures-stal van Roger Corman is. En mocht Tarantino je orakel zijn, kun je meteen noteren dat dit volgens hem ook het beste script is dat cultschrijver John Sayles (later ook Piranha en Alligator, en zelfs de eerste draft van E.T. the Extra Terrestrial) ooit heeft neergepend.

Toch werd de film destijds geen succes, ook niet toen Corman hem voor de tweede keer uitbracht onder de (compleet dwaze) naam Guns, Sin and Bathtub Gin. Later zei John Sayles dat volgens hem het falen van de film veel met het budget had te maken. Zelf droomde Sayles ervan om een groot gangsterepos in de stijl van de klassieke James Cagney-films te schrijven, maar gaandeweg werd het duidelijk dat Corman op verschillende paardjes wilde wedden. De film verveelt wel geen seconde omdat je in iedere scène qua genre wel iets anders ziet (van female prison exploitation tot wilde achtervolgingen), maar om de film aan de bioscopen te verkopen werd het toch een heel paar andere mouwen.

The Lady in Red gaat over een arme boerendochter Polly (Pamela Sue Martin) die denkt omdat ze wat kan dansen dat ze een grote ster in Hollywood zal worden, maar ze eindigt als prostituee onder de hoede van Louise Fletcher (de bitch uit One Flew Over The Cuckoo’s Nest) waar ze met alle grote gangsters in aanraking komt waaronder de beruchte John Dillinger op wie ze verliefd wordt.

PAMELA SUE MARTIN
PAMELA SUE MARTIN in THE LADY IN RED (c) The Movie Database (TMDB)


Corman had niet alleen oog voor de machinegeweren, maar ook voor de vele mooie dames waardoor het resultaat vaker een knipoog was naar de schandaalfilm Pretty Baby van Louis Malle dan naar Dillinger van John Milius, dat later zou hernomen worden door Michael Mann in Public Enemies.

Lewis Teague, de man die later Cujo maar ook The Jewel Of The Nile zou regisseren, kreeg welgeteld elfduizend dollar voor de film. Niet dat het hem wat kon schelen, want hiermee kon hij zijn entree maken in de filmwereld. Iets wat hij aan Martin Scorsese – waarmee hij samen op school zat – te danken had, want het was Marty die hem aanbeval bij Roger Corman. Bijna werd Teague’s eerste film Battle Beyond The Stars – een ander scenario van Sayles – maar omdat dit script nog lang niet in kannen en kruiken was, werd het The Lady in Red.

Teague, die een groot fan was van de nouvelle vague, kon zijn ogen niet geloven toen hij te horen kreeg dat hij mocht samenwerken met Daniel Lacambre, een DOP die had gewerkt aan films van Claude Lelouch. Hoofdactrice Pamela Sue Martin haalde letterlijk en figuurlijk alles uit de kast, toch kon ze na haar rol in The Poseidon Adventure met deze film niet op de definitieve doorbraak rekenen. Dat werd ze wel in de jaren 80 als Fallon Carrington in de soapserie Dynasty. Naast televisiester Robert Conrad, Christopher Lloyd als onuitstaanbare bruut en Louise Fletcher merken we ook Robert Forster op. De acteur twijfelde of hij mee zou stappen in dit verhaal omdat hij net een deal had getekend bij Disney voor The Black Hole wat een poging was om het succes van Star Wars achterna te gaan. Het bleef bij een poging, want de film flopte grandioos.

Forster bleef Teague trouw en kreeg een jaar later de hoofdrol in Alligator, zeg maar Jaws met een krokodil. Dat zag ook Tarantino, die zo verzot was op diens vertolking en hem daardoor jaren later de hoofdrol gaf in Jackie Brown, en zo is de cirkel toch een beetje rond.

The Lady in Red verscheen onlangs op Blu-ray bij het Franse Carlotta.

GENRE : misdaad
REGIE: Lewis Teague
CAST : Pamela Sue Martin, Robert Conrad, Louise Fletcher, Christopher Lloyd
JAAR: 1979
LAND : USA 

Related posts