Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Kenneth Anger overleden
KENNETH ANGER (c) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

Kenneth Anger overleden 

Kenneth Anger, de avant-garde filmmaker die bekend werd met Fireworks en Scorpio Rising, is overleden. Hij was 96 jaar oud.  Angers dood werd woensdag bekendgemaakt door de kunstgalerie Sprüeth Magers, die tentoonstellingen over zijn werk presenteerde.

“Kenneth was een pionier”, aldus de galerie. “Zijn filmische genialiteit en invloed zullen voortleven en iedereen die zijn films, woorden en visie tegenkomt blijven transformeren.”

In 1959 schreef Anger het boek Hollywood Babylon dat tot 1965 verboden was en een vervolg kreeg in 1984.

In Angers werk stonden vooral de homoerotiek en het occulte centraal. Scorpio Rising uit 1963 is een pastiche van popsongs over homo-erotische bikerbeelden, pulpcartoons, nazisme en parafernalia. Scorpio Rising was lange tijd verboden. Michael Getz, de manager van L.A.’s Cinema Theater, werd in maart 1964 na het vertonen van Scorpio Rising zelfs aangeklaagd voor het “vertonen van een obscene film”. Getz werd schuldig bevonden, maar een hof van beroep vernietigde deze veroordeling.

Een ander bekend werk is Fireworks uit 1947 dat gefilmd werd toen hij een tiener was in het huis van zijn ouders terwijl zij de begrafenis van een oom bijwoonden en gaat over een groepsverkrachting door matrozen met een bebloede Anger in de hoofdrol. Anger zorgde steeds voor controverse, zo liet hij Bobby Beausoleil, een kompaan van Charles Manson muziek schrijven terwijl die een levenslange gevangenisstraf uitzat voor moord.

Hoewel experimenteel en voor vele filmfans ontoegankelijk beschouwen mensen als Martin Scorsese, David Lynch en John Waters zijn oeuvre als baanbrekend. In de studentenfilm The Big Shave van Scorsee uit 1967 zit de invloed van Anger, en die was volgens filmkenners ook te zien in de openingscènes uit Mean Streets.

Zijn latere werk omvat onder meer  Don’t Smoke That Cigarette! (met 45 minuten zijn langste film!), The Man We Want to Hang (2002), over een tentoonstelling uit 1995 van tekeningen en schilderijen van de Engelse occultist Aleister Crowley en Elliott’s Suicide (2007), wat een sentimenteel eerbetoon is aan singer-songwriter Elliott Smith.

Related posts