Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MADE IN DAGENHAM
MADE IN DAGENHAM (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MADE IN DAGENHAM 

Over het wel en wee van ‘working class zero’s’ en hun zinloze arbeidersstrijd zijn er al (te) veel langspeelfilms gemaakt. Nigel Cole vindt het blijkbaar hoog tijd om origineel uit de hoek te komen en levert met Made in Dagenham meteen een welgemikte, trefzekere en voornamelijk luchtige prent af die 100% haaks staat op de archetypische proletarische filmpamfletten. Speels, vlot en gedreven combineert hij sprankelende humor met geschiedkundige werkmansglorie. Faut le faire!

Een geheugensteuntje: in 1968 besloot de Ford Motor Company om 187 naaisters in de Britse vestiging van het bedrijf te degraderen tot ongeschoolde arbeiders. Totaal onverwacht pikten de vrouwen deze sociale discriminatie niet. Ze verenigden hun girlpower en kregen uiteindelijk met doorgedreven stakingen het machtige concern op de knieën.

Dit handjevol gemotiveerde vrouwen boekte een historische overwinning in hun aanslepende en verbeten ontvoogdingsstrijd. Er volgde wereldwijd weerklank. Rita, een introverte huisvrouw, wordt op haar werkplaats toevallig naar voor geschoven om te onderhandelen met de plaatselijke vakbondsafgevaardigde. Zonder het goed te beseffen, groeit ze uit tot de verbale voortrekker van de misnoegde naaisters. Ze krijgt bijval en tot ieders verbazing slaagt ze er in om de onderlinge solidariteit om te zetten in een succesvolle machtsstrijd.

Hoewel de plot geen verrassende wendingen in petto heeft, het hoofdpersonage verzonnen is en Cole niet alle clichés eigen aan het genre weet te omzeilen, is Made in Dagenham toch een onderhoudende en minimalistische tragikomedie. De sfeerschepping en de tijdsreconstructie zijn prima, de soundtrack is een echte meebruller en er wordt ook sterk geacteerd. Een ontroerend, verdienstelijk en warm filmpje.

REGIE: Nigel Cole
CAST : Sally Hawkins, Bob Hoskins, Miranda Richardson, Geraldine James, Rosamund Pike, Andrea Riseborough, Jaime Winstone, Daniel Mays, Richard Schiff
JAAR:   2010
LAND : GROOT BRITTANNIË
GENRE : Drama



Related posts