Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A WEEKEND IN PARIS
A WEEK-END IN PARIS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

A WEEKEND IN PARIS 


Parijs is de meest aangewezen plaats op aarde om een romantisch liefdesverhaal in te blikken. Iedere rechtgeaarde filmfan kan ongetwijfeld spontaan een dozijn films opnoemen die zich effectief afspelen in de lichtstad. Wat Roger Mitchells A Weekend In Paris (originele titel: Le Week-End) apart maakt, is het humane, pijnlijk herkenbare en originele verhaal van de hand van Hanif Kureshi, de bijzonder succesvolle Pakistaans-Britse roman- en toneelauteur met een gewaardeerde lijst aan filmscripts op zijn CV waarin hij consistent van leer trekt tegen gevoelige thema’s als racisme, nationalisme, immigratie en seksualiteit (My Beautiful Laundrette, Sammy And Rosie Get Laid, Intimacy en The Mother).

A Weekend In Paris is trouwens al de vierde samenwerking tussen regisseur Roger Mitchell (Notting Hill en Hyde Park On Hudson) en Kureshi. Naar verluidt ontstond het idee van A Week-end In Paris toen het duo zo’n zeven jaar geleden naar Montmartre trok om er een weekendje de bloemetjes buiten te zetten.

A WEEK-END IN PARIS
A WEEK-END IN PARIS c) The Movie Database (TMDB)


Naar aanleiding van hun 30-jaar huwelijksjubileum, trekt het Britse echtpaar Nick en Meg nog eens naar Parijs voor enkele dagen heerlijke haute cuisine, pittige wijn en een obligate afmattende dosis sightseeing. Wat van start gaat als een luchtige slice of life-romcom evolueert al snel naar een aandoenlijke tragedie wanneer Nick een vervelende mededeling naar Megs hoofd slingert. De jarenlange frustraties en bergen wederzijdse ongenoegens worden bikkelhard en met een wrang leedvermaak verwoord. Voor het ‘romantische’ weekend volledig in de soep draait, loopt Nick gelukkig nog een oude studievriend tegen het lijf. Kan die misschien een positieve wending geven aan het verzuurde weekend slash leven van het vermoeide koppel?

Los van het feit dat ondergetekende een vurige fan is van Kureshi’s oeuvre, moet ik (tot mijn spijt) toegeven dat A Weekend In Paris niet het niveau haalt van Richard Linklaters Before-trilogie, maar toch een humoristisch, eerlijk en sterk emotioneel portret borstelt van mensen van vlees en bloed die zowel relationeel als psychisch voor de herfst van hun (gezamenlijk) leven staan. Daarenboven reikt Kureshi voldoende herkenbaar levensmateriaal aan om de toeschouwer diep te laten bezinnen, maar er toch een deugdelijke avond aan over te houden en dit in combinatie met een altijd lekker meegenomen gidsbeurt door het immer aantrekkelijke Parijs.

De bohemienachtige regie, de aanstekelijke muziek en het doorleefde acteerspel van Lindsay Duncan en Jeff Goldblum, maar vooral van Jim Broadbent die voor zijn cynische hoofdrol de Silver Shell als Beste Acteur kreeg op het Filmfestival van San Sebastian, maken het plaatje mooi rond. Boek snel (met of zonder echtgenote) A Weekend In Paris!


GENRE: komedie, romantiek
JAAR: 2013
REGISSEUR: Roger Michell
CAST: Jim Broadbent, Lindsay Duncan, Jeff Goldblum, Olly Alexander, Judith Davis
LAND: GROOT BRITTANNIË, FRANKRIJK

Related posts