Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LAATSTE DAGEN: MORETTI EN LOACH STELLEN TELEUR
NANNI MORETTI in IL SOL DELLAVVENIRE (c) The Movie Database (TMDB)
Festivalblog

LAATSTE DAGEN: MORETTI EN LOACH STELLEN TELEUR 

DAG 9

Rapito (In Competitie): Marco Bellocchio duikt in het fascinerende verhaal van de paus die in 1858 een joods kind liet ontvoeren omdat het gedoopt zou geweest zijn. Voelt als een opera gemixt met met melodrama en historische schets. Schitterend.

The Burrito Flower (A Certain Regard): Portret van indianen in het Amazonewoud via losse fragmenten. Meer een documentaire dan fictie. Ik bleef op mijn honger.

The Pot-Au-Feu (In Competitie) : De Vietnamese cineast Tran Anh Hung schildert een liefdesverhaal van een kok voor zijn vrouw, eveneens een culinair genie. Traag, maar heel mooi en je kwijlt van al dat eten.

DAG 10 

Il Sol Dellavvenire (In Competitie) : Nanni Moretti denkt dat hij Woody Allen is. Hij speelt een regisseur die een film maakt over de Italiaanse communistische partij tijdens de inval van de Russen in Hongarije. Pretentieuze gebakken lucht.  

Rien à Perdre (A Certain Regard) : Ladybird Ladybird op zijn Frans. De sociale dienst neemt het kind af van een alleenstaande moeder. Probleem: de moeder is nogal heet gebakerd. Virginie Efira acteert de pannen van het dak, maar de probleemstelling voelt te eenzijdig aan.

Hopeless (A Certain Regard): Een jongen verzeilt in de misdaad. Niet slecht, maar de vermoeidheid sloeg toe.

DAG 11

The Old Oak (In Competitie): Ken Loach toont het heftig racisme in Engeland wanneer een groep Syrische vluchtelingen arriveert in een wijk van vroegere mijnarbeiders. Een cafébaas neemt het initiatief om buurtbewoners en vluchtelingen samen te laten eten. Sterk begin, maar Loach slaat in de tweede helft de bal mis met een utopische, melodramatische en onrealistische climax. Niet bepaald een hoogtepunt voor de meester.

Perfect Days (In Competitie): Wim Wenders trok naar Japan voor een portret van een mysterieuze man die toiletten poetst. Traag en met een flinterdunne narratieve draad, maar best wel sympathiek als je geduld hebt. 

PERFECT DAYS
PERFECT DAYS (c) The Movie Database (TMDB)

Wie mag winnen? Ik hoop op (maar ik heb uiteraard niet alles gezien):

Gouden Palm: The Zone of Interest of Fallen Leaves
Beste actrice: Sandra Hüller (The Zone of Interest, Anatomy of a Fall)
Beste acteur: Jude Law (Firebrand) of de Japanse acteur van Perfect Days
Beste script: Anatomy of a fall
Beste regie: Aki Kaurismäki (Fallen Leaves) of Marco Bellocchio (Rapito) of Tran Anh Hung (The Pot-au Feu)

Related posts