Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AMERICAN HUSTLE
AMERICAN HUSTLE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AMERICAN HUSTLE 


American Hustle is een voortreffelijk Amerikaans misdaaddrama van David O.Russell, gekend van de Oscar-komedie The Silver Linings Playbook, dat in grote lijnen is gebaseerd op de befaamde undercover FBI-operatie ‘Abscam’ (een gericht onderzoek naar politici die betrokken waren in omkooppraktijken) en eind 1970 plaatsvond.

Het pientere verhaal samenvatten is een delicate opdracht omdat het een bijna 140 minuten durend vernuftig ‘spel met de waarheid’ is en absoluut geen enkele (van de vele) twisten mag worden prijsgegeven om de spetterende pret niet te bederven.

Bondig: Irving Rosenfeld  (Christian Bale) is een kleine sjoemelaar die vroeger werd gedomineerd door zijn bazige moeder en momenteel door zijn hysterische vrouw (Jennifer Lawrence) en Sydney (Amy Adams) , zijn listige femme fatale-minnares. Samen met Sydney rolt hij in een scherpzinnig uitgedokterd complot van de FBI.

AMY ADAMS
AMY ADAMS in AMERICAN HUSTLE (c) The Movie Database (TMDB)


Het speelse koppel stelt zijn branie, trucs en knowhow tijdelijk ter beschikking van de ‘Feds’ om zelf aan een gevangenisstraf te ontspannen. Wat volgt is een ingenieus spelletje mind-poker onder politici, flikken,magistraten, sjeiks en maffiabazen.

We verklappen niets, maar dat de ontknoping je van je sokken zal blazen,is toch fijn meegenomen voorkennis. American Hustle is een hilarische en voortreffelijke filmische oplichterij die steunt op drie kapitale pijlers: een clever scenario, een uitstekende sfeer- en tijd reconstructie en een briljant staaltje van ensemblecinema.

AMERICAN HUSTLE
AMERICAN HUSTLE (c) The Movie Database (TMDB)


Een schitterende Christian Bale (alweer!) transformeert tot een fatman via een 20 kilogram extra buikvet en een zielig vastgelijmd toupetje. Hij wordt daarenboven op hoog niveau geëscorteerd door nice guy Bradley Cooper, zwoele Amy Adams, ‘desperate housewife’ van dienst JenniferLawrence en een charismatische Jeremy Brenner met een gedurfde rock’n roll-kuif.

Tot slot onderstrepen we nog de energieke regie mét respect voor het succesvolle Amerikaanse zwendelgenre (The Sting, The Grifters) en de zwierige retro-score met songs van oa. Duke Ellington, ELO, Tom Jones, The Bee Gees en Donna Summer, die door de bonte bende af en toe uit volle borst wordt meegezongen.


GENRE: thriller, misdaad
JAAR: 2013
REGISSEUR: David O.Russell
CAST: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence
LAND : USA

Related posts