Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE LITTLE MERMAID
THE LITTLE MERMAID (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE LITTLE MERMAID 


Ariël, de jongste dochter van koning Triton, is gefascineerd door de mensenwereld. Helaas mogen zeemeerminnen deze niet verkennen. Nadat ze prins Eric van een schipbreuk heeft gered en verliefd op hem is geworden, is ze vastbesloten om bij hem te zijn in de wereld boven water. Dit leidt tot een confrontatie met haar vader en een ontmoeting met de achterbakse zeeheks Ursula, die een deal met haar sluit om haar mooie stem in te ruilen voor menselijke benen. Zo kan ze de wereld boven water ontdekken. Niet zonder gevaar voor haar leven en de kroon van haar vader.

Ondertussen is duidelijk dat wanneer een nieuwe Disney-film meteen op de welgekende streamingdienst terechtkomt, deze niet veelbelovend zal zijn. Verschijnt hij echter in de bioscoop, zoals deze live-action-prent , dan zit de kans er dik in dat je toch het één en ander mag verwachten.

The Little Mermaid overtreft zelfs deze verwachtingen. Deze live-action is van hetzelfde niveau als voorgangers Aladdin en The Lion King. Het verhaal brengt een frisse en moderne kijk op het geliefde sprookje. Dit door onder andere meer diepgang te geven aan het liefdesverhaal van Ariel en prins Eric.

Halle Bailey, die Ariel speelt, was amper 19 jaar oud toen ze auditie deed voor de rol. Wegens een pandemie die ook zijn tol eiste op zeemeerminnen, kon ze de opnames pas afronden toen ze 21 jaar was. Bij de aankondiging van haar rol kreeg ze zowel heel veel kritiek als positieve reacties op basis van haar huidskleur. Ons stoorde dit helemaal niet en om een vrij onervaren actrice te zijn kan ze perfect haar vinnetje staan als hoofdrolspeelster.

THE LITTLE MERMAID
THE LITTLE MERMAID (c) The Movie Database (TMDB)


Iedere film heeft natuurlijk zijn schurk nodig. Hier is Melissa McCarthy, die de rol van Ursula speelt, zeker de juiste casting voor geweest. Met haar charismatische vertolking brengt ze een Ursula die recht uit de animatiefilm zou kunnen komen. Ook Javier Bardem wist Disney te strikken voor de rol van koning Triton. Dit is nog maar de tweede keer dat Bardem te zien was in een Disney-film. De eerste keer was dat in Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge. Iemand houdt dus duidelijk van de zee. Een kleine zoektip: Jodi Benson, de stemactrice van Ariel uit de animatiefilm, is ook kort te zien in deze prent.

Verder entertaint de film ons opnieuw met de welbekende nummers uit het origineel en voegt het een paar extra nummers toe. Al is het niveauverschil tussen de gekende en de nieuwe nummers best wel groot. Geef toe, niets kan toch tippen aan Under the Sea, Kiss the Girl en Part of Your World? Hierdoor voelt de film aan als een echte Disney-film van weleer.

Het ding met live-action films ten opzichte van animatiefilms is dat het bij belangrijke aspecten zijn charmes kan verliezen. Zo is Botje, de gele tropische vis en beste vriend van Ariel, helemaal niet schattig in deze film. Niet te min, een beetje eng. Ook aan Sebastiaan, de krab, is het in het begin even wennen, maar door de humor en de goede vertolking geraak je al snel gewoon aan dit personage.

Disney probeert ook zo divers mogelijk te zijn in zijn films, maar raakt hier jammer genoeg ook soms het noorden in kwijt. Zoals eerder aangehaald kunnen we zeker leven met het feit dat de rol van Ariël niet gespeeld wordt door een blanke vrouw. Wat wel onrealistisch was, is dat koning Triton, die gespeeld wordt door een Spanjaard en 7 dochters heeft, en wel elk met een andere huidskleur. Ook Prins Eric heeft een moeder met een andere huidskleur. Daar proberen ze een ongeloofwaardige twist aan te geven over wat de exacte reden hiervan is, maar dat voelt eerder als een verloren excuus om extra divers te zijn. Disney doet zeker zijn best om mee te zwemmen met de huidige maatschappij, maar het voelt soms net iets te veel aan. Those poor unfortunate souls.

Rob Marshall, de regisseur van de film, is trouwens geen vreemde in de wereld van muziekfilms en Disney. Zo regisseerde hij eerder Mary Poppins Returns, dat ook met muziek en scènes met geanimeerde dieren bevat. Maar ook Into the Woods en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Begin je het verband te zien? De ideale man in de juiste oceaan om deze film te regisseren als je het ons vraagt.

The Little Mermaid mag zichzelf met trots de verrassing van Disney noemen. De film heeft heel wat kritiek te verduren gekregen tijdens het hele proces, maar doorbreekt die allemaal grandioos. Een echte Disney-film zoals die zou moeten zijn. De prachtige beelden en boeiende muziek voeren het publiek mee naar een onderwaterwereld vol magie en verwondering. Een must-see film voor jong en oud die je achterlaat met een gevoel van liefde en vreugde.


REGIE: Rob Marshall
CAST : Halle Bailey, Javier Bardem, Melissa McCarthy
JAAR:  2023
LAND : USA 
GENRE : Familiefilm

Related posts