Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GHOST DOG: THE WAY OF THE SAMURAI
GHOST DOG:WAY OF THE SAMURAI (c) THe Movie Database (TMDB)
Flashback

GHOST DOG: THE WAY OF THE SAMURAI 


Dit jaar verscheen Ghost Dog: The Way of the Samurai als 4K-release, een film die ondertussen een culttitel is geworden en de meest populaire film van Jim Jarmusch tout court Is. De Amerikaanse filmmaker kon zich hiervoor geen betere hoofdrolspeler inbeelden dan Forest Whitaker. Een bewering die niet zo maar uit de lucht is gegrepen, want Jim Jarmusch verklaarde later in een interview dat hij de rol van Ghost Dog speciaal voor hem had geschreven en dat het zelfs zo was dat indien Whitaker de rol niet had aangenomen, de film waarschijnlijk nooit gemaakt zou worden.

Ghost Dog is een eenzaat die door het lot een koelbloedige moordenaar is geworden. Hierdoor heb je wel een misdaadfilm die vaak vergeleken wordt met Le Samouraï van Jean-Pierre Melville uit 1967, maar het is tevens een cynische tragikomedie die de Amerikaanse politiek op gevatte wijze op de korrel neemt.

Ghost Dog werd in zijn jeugd van de dood gered door de malafide Louie (John Tormey). Uit dankbaarheid wil hij zijn hele leven in dienst van hem stellen. Iets wat Louie zeer goed uitkomt en hem daarom inlijft als zijn persoonlijke huurmoordenaar. De communicatie tussen de twee gebeurt via een postduif, maar bepaalde zaken nemen (zoals zo vaak in films) een fatale wending.

FOREST WHITAKER
FOREST WHITAKER in GHOST DOG:WAY OF THE SAMURAI (c) The Movie Database (TMDB)


Ghost Dog: The Way of the Samurai neemt zichzelf niet al te serieus en balanceert soms op het absurde. Niet dat dit altijd lukt, zo is de ijsventer (Isaach de Bankolé) die alleen maar Frans spreekt soms ronduit irritant, maar de gangsters die zo uit de The Sopranos konden geknipt worden werken dan wel weer. Cartoonesk maar nooit zijn ze ridicuul, zoals de zo goed als zwijgzame karakterkop Henry Silva die eerder op een wassen beeld lijkt, al maak je de man maar beter niet boos.

Veel duiven, veel geweld en veel grappen, maar de film is vooral een klap in het gezicht van de Amerikaanse droom. Jarmusch filmt dan ook alleen maar in de achterbuurten van New York waar alles smerig is en toont een stadsbeeld waar je niet terecht in wil komen. Een nihilistisch beeld dat door de hiphopmuziek van RZA alleen maar versterkt wordt en de tragiek een extra tintje heeft.

Hoewel Jarmusch samen met Abel Ferrara de meester van de eigenzinnige Amerikaanse indiecinema is, blijft Ghost Dog: The Way of the Samurai vrij toegankelijk waarin geweld een essentiële rol speelt zonder dat het banaal wordt. Het resultaat valt dan ook het best te vergelijken met wat Tarantino zou doen moest hij een minimalistische film maken.

Vaak zijn de meningen verdeeld over het oeuvre van Jim Jarmusch, al was het maar omdat zijn cinema te nemen of te laten is, toch heeft Ghost Dog: The Way of the Samurai alles in zich om moeiteloos de titel van moderne filmklassieker/absolute must-see op te eisen.


GENRE : Misdaad
JAAR:   2013
REGIE: Jim Jarmusch
CAST : Forest Whitaker, Cliff Gorman, Henry Silva, Isaach De Bankolé, Tricia Vessey, Victor Argo
LAND : USA 

Related posts