Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TO CATCH A KILLER
TO CATCH A KILLER (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

TO CATCH A KILLER 


Bijna tien jaar na het succes van de uitstekende omnibusprent Wild Tales (Relatos Salvajes) (genomineerd voor een Oscar en winnaar van een Bafta) keert de 47-jarige Argentijnse scenarist/regisseur Damián Szifron (eindelijk) terug naar de bioscoop met To Catch a Killer, een in de Verenigde Staten gefilmde thriller met Big Little Lies-ster Shailene Woodley en de fel onderschatte Australische acteur Ben Mendelsohn (Animal Kingdom, Babytheeth) in de hoofdrollen, over het onderzoek naar een sluipschutter in Baltimore, een van de belangrijkste steden in de staat Maryland, aan de westkust van de Verenigde Staten.

Het verhaal? In de aanloop naar oudejaarsavond opent een psychopaat van op een hoogbouw in het centrum van Baltimore random het vuur op onschuldige passanten. De slachtoffers vallen als vliegen en de chaos is compleet. Eleanor Falco is als een van de eerste politieagenten ter plaatse. Ze reageert heel professioneel, beheerst en adequaat. Onder meer daarom wordt ze gerekruteerd door Geoffrey Lammark, een ervaren FBI-agent die de operatie moet leiden om de persoon die verantwoordelijk is voor de aanslag asap te klissen.

SHAILENE WOODLEY
SHAILENE WOODLEY in TO CATCH A KILLER (c) The Movie Database (TMDB)


Snel merkt Lammark dat Falco niet alleen intelligent, nuchter en gedreven is, maar ook kampt met jeugdtrauma’s, persoonlijkheidsconflicten en suïcidale intenties heeft. Desondanks haar dwangmatige achtergrond en sterke tegenkanting van hogerhand, wil Lammark verder samenwerken met Falco om tegen de klok te proberen voorkomen dat de moordenaar zijn toorn weer loslaat over de stad. Vrij snel slaat de crimineel toch weer meedogenloos toe in een drukbezocht winkelcentrum, een representatief uithangbord van de hedendaagse bijna dwangmatige consumptiecultuur.

Damián Szifron trakteert het publiek tijdens de opening van To Catch a Killer verrassend met een indrukwekkend georkestreerde scène tijdens een oudejaarsfeest waar de explosie van vuurwerk snel gepaard gaat met geweerschoten en wordt gevolgd door een verontrustende paniek onder wegvluchtende potentiële slachtoffers. Je moet eventjes op adem komen.

Doch vrij snel merk je dat To Catch a Killer een doorslagje zal worden van de typische coole killerthrillers van de jaren negentig waarin gestoorde psychopaten die om de een of andere reden of opeenstapeling van redenen, de samenleving haten omdat die hen discrimineert, kleineert en zelfs vernedert en waar gedreven agenten de – doorgaans intelligente – onverlaat gevangen proberen te nemen.

Szifron is zich daar duidelijk van bewust want meermaals knipoogt hij naar scènes uit bijvoorbeeld Se7en (David Fincher), Cape Fear (Martin Scorsese) en Jonathan Demme’s The Silence of the Lambs. Op zich niet storend en zelfs onderhoudend, doch het probleem is dat het scenario – geschreven door Szifon en Jonathan Wakeham – verhalend te zwak is om te kunnen ‘concurreren’ met de eerder genoemde genrefilms. Een pluspunt is zeker dat Szifron niet alleen aandacht schenkt aan de drijfveren van de onverbiddelijke psychopaat, maar ook de getroebleerde persoonlijkheid van het vrouwelijke hoofdpersonages en de gecompliceerde relatie met haar FBI-baas die zelf in onmin leeft met zijn oversten, uitpuurt.

BEN MENDELSOHN
BEN MENDELSOHN in TO CATCH A KILLER (c) The Movie Database (TMDB)


Szifon schiet daarenboven ook af en toe met scherp op de Amerikaanse samenleving en haar politiek incorrect machtsbeleid. Het hele verhaal krijgt omwille van deze doordachte items toch af en toe wat meer (welgekomen) diepgang. Bovendien is de fotografie van Javier Julia erg goed en de aanwezigheid van de glorieuze Mendelsohn in de huid van de onder druk staande special agent, doet altijd wonderen op dramatisch niveau. Shailene Woodley als de onrustige agente die worstelt met haar eigen demonen doet haar uiterste best, maar raakt niet uit de schaduw van de grootse Mendelsohn.

De ontknoping is een beetje teleurstellend omdat het op zich niks onthullend bijdraagt in de gehoopte filosofische en sociologische ontknoping. To Catch a Killer is een vlot gemaakte politiethriller met heel wat potentieel dat jammerlijk genoeg niet ten volle wordt benut door de filmmaker, al zullen de liefhebbers van de betere weekend-televisie-crime-drama’s zeker niet misnoegd de bioscoop verlaten.

To Catch a Killer is door Remain in Light uitgebracht op Blu-ray en dvd.


GENRE: misdaad, drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Damián Szifron
CAST: Shailene Woodley, Ben Mendelsohn, Ralph Ineson, Jovan Adepo
LAND: USA

Related posts