Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GARAGE
GARAGE (c) IMDB Pro
Flashback

GARAGE 


In een ruig ingedommeld Iers ‘boerengat’ lopen de plaatselijke bewoners erbij als sociale zombies, behalve Josie, een zwaarlijvige ietwat simpele tweederangsburger die aan de bak komt als garagehulpje.

Regisseur Leonard Abrahamson (Adam & Paul) zoomt rustig en respectvol in op Josie’s dagelijkse bezigheden en dat is niets om over naar huis te schrijven. Josie gaat geregeld langs bij de plaatselijke groenteboer, kookt zelf z’n potje, bedient tergend traag de schaarse klanten die langskomen voor enkele druppels benzine, drukt ’s avonds enige potten bier achterover in de lokale pub waar hij uiteraard vierkant wordt uitgelachen door de reguliere barflys of kijkt televisie in het gezelschap van een koele sixpack.

Zijn routineuze zinloze bestaan krijgt plots meer kleur wanneer hij hulp krijgt van David, een jonge ietwat onbevangen scholier. Josie sluit stuntelig vriendschap met zijn nieuwe kompaan en in al zijn naïviteit ziet hij in David een welgekomen drinkebroer. De simpele ziel snakt naar empathie en hij vijzelt zijn populariteit op door Davids vriendenkring te voorzien van gratis blikjes bier. Uiteindelijk zal hij de rekening betalen voor het sprenkeltje hoop dat hij eindelijk meent te spotten in zijn zielig leven.

Garage is een kleinschalige tragikomedie met een heuse sociaal-realistische inslag. Om te kunnen spreken van een ‘volwaardige’ Dardennes valt de prent iets te licht uit, maar het is toch een te koesteren ingetogen pareltje. De regie is trefzeker. Het script is fijnzinnig. De fotografie van het Ierse landschap is bevallig en de cameravoering is doeltreffend. De stiltes zijn even veelzeggend als de schaarse dialogen. Tenslotte zet (komiek) Pat Shortt op onnavolgbare wijze een eenzame zielenpoot neer om er het hart van in te zijn. Chapeau.


GENRE: drama
JAAR: 2007
REGISSEUR: Lenny Abrahamson
CAST: Pat Shortt, Anne-Marie Duff, Conor J. Ryan
LAND: IERLAND

Related posts