Subscribe Now
Trending News

Blog Post

JEUNE ET JOLIE
JEUNE ET JOLIE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

JEUNE ET JOLIE 


Snelfilmer, provocateur, enfant terrible, subversieve voyeur,… Je kan het zo gek niet bedenken of François Ozon heeft het etiket al opgeplakt gekregen. Leg deze goedkope labeling aan kant want Ozon is kortweg een van de meest interessante en belangrijkste filmmakers van de Franse hedendaagse cinema, punt! Oké, al zijn grand-cruprenten karakteriseren zich door scherp satirische humor en een ‘vrije’ visie op seksualiteit.

So what! In Jeune Et Jolie, is dat (gelukkig) niet anders. ‘Omdat ze zo lief zijn, meneer’ voert Ozon deze keer een 17-jarige schone ten tonele. Op het ritme en onder begeleiding van vier verschillende melancholische en sensuele Françoise Hardy-chansons (parallel-symbolisch met en voor de vier jaargetijden), volgen we het ‘volwassenwordingsproces’ van Isabelle, een gracieuze ‘jeune et jolie’ fille. Pittig detail: nadat ze ontmaagd is door haar vakantieaddonis, verkoopt ze enkele maanden later vrijwillig haar heerlijk lichaam als callgirl.

MARINE VACTH
MARINE VACTH in JEUNE ET JOLIE (c) The Movie Database (TMDB)

Pas op: niet voor het geld, maar om de grenzen van haar eigen lichamelijkheid en seksualiteit af te tasten én om de intrigerende reacties van diverse mannen op haar ‘activiteiten’ te doorgronden. Je begrijpt dat sentimentaliteit – gelet op Isabelle’s intenties – non grata is.

Ze is dan ook behoedzaam en selecteert nauwgezet haar cliënteel. Ozon trekt niet ten strijde tegen de psychologische impact of de sociale gevolgen van tienerprostitutie, maar is duidelijk meer geïnteresseerd in het accuraat borstelen van een rijkelijk genuanceerd portret van een seksueel ontwakende ‘belle de jour’ met brains en het analyseren van de introverte belevingen van haar mannelijke uitverkorenen.

JEUNE ET JOLIE
JEUNE ET JOLIE (c) The Movie Database (TMDB)


Jeune Et Jolie kan niet onmiddellijk tippen aan zijn meesterwerken (Les Amants Criminels, Sous Le Sable, 5X2 of Le Temps Qui Reste), maar is toch een Ozon met grote O van ‘onvergetelijk’ en ‘onovertrefbaar’!

Bovendien wordt op hoog niveau geacteerd door beauté Marine Vacth, een rijzend jong Frans model, wijlen Johan Leysen en natuurlijk Charlotte Rampling, Ozons getrouwe muze. Kortom, een sterk, genietbaar en ambigue tienerportret.


GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: François Ozon
CAST: Marine Vacth, Johan Leysen, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Charlotte Rampling
LAND : FRANKRIJK

Related posts