Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CLOUD 9
CLOUD 9 (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

CLOUD 9 


Cloud 9 van de Duitse scenarist en voormalige televisie-cineast Andreas Dresen, werd destijds in Cannes onthaald op een staande ovatie en bekroond met de Coup de Coeur-prijs in de sectie Un Certain Regard. Terecht, want deze ontroerende humane prent maakt rigoureus schroot van alle waanideeën, vooroordelen en taboes rond liefde en geslachtsverkeer tussen 65-plussers.

Het verhaal? Inge is een gepensioneerde volslanke vrouw die al meer dan dertig jaar getrouwd is met Werner, een ‘man van de spoorweg’. Om de routine binnen haar affectievolle huwelijk te doorprikken, zingt ze in een koor en herstelt ze kledij. Wanneer ze op een namiddag bij de 76-jarige alleenstaande Karl aanklopt om hem zijn herstelde broek terug te bezorgen, slaat meteen de bliksem in.

CLOUD 9
CLOUD 9 (c) The Movie Database (TMDB)


Enkele minuten later rollen de senioren over het vloertapijt en rampetampen ze als twee hitsige pubers. De twee verliefden houden het niet bij deze one-day-stand en beginnen een hartstochtelijke relatie. Maar, wat nu? Inge is een eerlijke en oprechte vrouw die noch haar man, noch haar dochter wil kwetsen. Ze beslist om haar overspel op te biechten en hoopt stiekem op een streepje begrip. Haar ‘bekentenis’ richt echter een onherstelbare ravage aan.

Cloud 9 is een subliem melodrama waarin op originele wijze wordt gedrukt dat liefde van alle leeftijden is. Toegegeven, het is even wennen om door ouderdom getaande, maar daarom niet minder opgewonden lijven, aan het ‘werk te zien’ tijdens passionele en bevredigende vrijpartijen.

Dresen omzeilt wonderwel de vele (zeemzoete, goedkope) valkuilen en staat verrassend borg voor een gebalde en gedurfde rechttoe-rechtaan mis-en-scène. Precies deze aanpak levert een aangrijpende, authentieke en grensverleggende prent op. Bejaarden hebben nu met Cloud 9 hun lang verdiende referentiële filmklassieker die meteen ook een kaakslag is voor op rimpelseks kotsende jongeren.


GENRE: drama, arthouse
JAAR: 2008
REGISSEUR: Andreas Dresen
CAST: Ursula Werner, Horst Rehberg, Horst Westphal
LAND : DUITSLAND

Related posts