Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE NAKED CAGE
THE NAKED CAGE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE NAKED CAGE 

Het concept van de vrouwengevangenisfilm is in feite zo oud als Hollywood zelf. Reeds in de jaren ’30 doken met titels als Ladies They Talk About en Girls On Probation de eerste varianten op, maar die waren uiteraard braaf. Er was bijvoorbeeld nog geen lesbische gevangenisdirectrice in zicht en de films hadden meer weg van echte drama’s.

LADIES THEY TALK ABOUT IT
LADIES THEY TALK ABOUT IT (c) The Movie Database (TMDB)

Het was pas in de jaren ’50, met de boom van de B-film, dat men er plezier in schepte om films te maken over meelijwekkende vrouwen die gedoemd waren om de rest van hun leven achter de tralies te zitten. Films als Caged of Women’s Prison hadden titels die boekdelen spraken.

Maar de vrouwengevangenisfilm zoals we die doorgaans kennen werd geïntroduceerd door filmmaker/charlatan Jesús Franco (maker van 173 films!) in 1969 met 99 Women. In dat zelfde jaar (het was een année erotique voor iets) verscheen ook Love Camp 7, de allereerste nazi-exploitationfilm was.

Een van de “hoogtepunten” uit het genre was Chained Heat uit 1983 met Linda Blair die na The Exorcist gedoemd was voor het spelen van rolletjes in pulpfilms. Een succes was die Chained Heat in ieder geval wel, maar wel één met een zeer zwarte bladzijde, want Linda Blair werd verplicht om een topless scene te spelen, ook al wilde ze dat niet. Deed ze dat niet dan mocht ze volgens één van de producers een kruisje maken over haar filmcarrière.

THE NAKED CAGE
THE NAKED CAGE (c) The Movie Database (TMDB)


Het deed in ieder geval wel de kassa’s rinkelen en dus vroegen de mannen van Cannon aan regisseur Paul Nicholas drie jaar later of hij de truc nog eens wilde overdoen. Wat je één keer doet, lukt je ook wel een tweede keer. Dat werd The Naked Cage, een film die eens we in de gevangenis aanbeland zijn (en dat is toch al na zo’n tien minuten) niet meer dan een copy-paste is van Chained Heat. Alle clichés zijn aanwezig. Uiteraard is die lesbische directrice er, maar ook de mannelijke gevangenisbewaker die de vrouwtjes’s nachts geregeld een bezoekje brengt.

In de hoofdrol zien we Shari Shattuck die de rol speelt van Michelle en ten onrechte als onschuldig wicht in de brute gevangenis terecht komt. De knappe babe du jour liet zich voor het eerst zien in een aflevering van Knight Rider en Mike Hammer en kreeg meteen een hoofdrol voor deze film. Knappe looks doen soms veel. Nadien bleef ze nog lang actief in de film- en televisiewereld. Weliswaar altijd op de zijlijn met rolletjes in soaps als Dallas, Falcon Crest en The Bold And The Beautiful waardoor haar spaarvarken wel geen honger zal geleden hebben.

Met haar tegenspeelster Christina Whitaker ging het iets minder goed. Ze kwam nadien in het fantasy-vehikel Stormquest terecht, maar moest zich daarna tevreden stellen met een rolletje in Assault Of The Killer Bimbos, of nog erger uncredited in de komedie Teen Witch. En de regisseur? Wel die maakte met Barbara Carrera (Bond-girl en de madam van Ringo Starr) nog Night Of The Archer.

Kortom, The Naked Cage bulkt van de clichés, maar er is geen enkele liefhebber van dit soort films die het anders had gewild. Opdracht geslaagd!

De film is op Blu-ray uit via Shout! Factory.


GENRE: cult, pulp, gevangenisdrama
JAAR: 1986
REGISSEUR: Paul Nicholas
CAST: Shari Shattuck, Angel Tompkins, Lucinda Crosby, Nick Benedict, John Terlesky, Faith Minton
LAND : USA

Related posts