Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LAST DANCE
LAST DANCE (c) Vedette
Bioscoop

LAST DANCE 


Een film over ouder worden en wat dat allemaal zo met zich meebrengt. Wie het fantoom van Vortex van Gaspar Noé of Amour van Michael Haneke voelt opduiken – beide fantastische films, maar allesbehalve prettige zitjes – kunnen we gerust stellen. Last Dance gaat de kwaaltjes van het ouder worden niet uit de weg, zelfs niet de dood, maar pakt het op een luchtige, weliswaar niet te misverstane manier aan.

De titel Last Dance moet je zeer letterlijk nemen. Germain (karakteracteur François Berléand zoals je hem nog nooit zag) is 75 en geniet volop van zijn pensioen. Plotseling dropt zijn echtgenote Lise neer op de keukenvloer. Een fataal moment, zo blijkt. De net iets te aanwezige kinderen vinden het nodig om hun achtergebleven vader te verpamperen, maar Germain moet nog een belofte nakomen. Germain en Lise hebben elkaar beloofd dat degene die als laatste achterblijft de taak van de eerst gestorven zal afmaken. In het geval van Germain is dat zijn vrouw vervangen in een dansvoorstelling van La Ribot (een echt bestaand gezelschap rond choreografe La Ribot die in de film meespeelt) die in volle repetitie loopt. Niet alleen een moeilijke opgave voor iemand die geen dansvoeten heeft, en een nog minder gemakkelijke zaak om uit te leggen aan de kinderen.

Last Dance
LAST DANCE (c) Vedette

Last Dance is de nieuwste film van de Zwitserse Delphine Lehericey die met Puppylove, Comme à Ostende, de documentaire Les Arbitres en haar voorlaatste Le Milieu de l’horizon die geselecteerd werd op het San Sebastián Festival een welluidende naam is bij liefhebbers van de alternatieve Franse cinema. Met Last Dance gooit ze toch een gooi naar het bredere publiek, want ook al voelt de film nooit zo aan, is Last Dance in de eerste plaats een feelgoodkomedie.

Dat laatste is vooral te danken aan de fenomenale rol van François Berléand (een man met zomaar eventjes 245 IMDB-credits!) die het ouder worden perfect belicht met de klassieke lach en de traan, en er alles aan doet om niet weggeduwd te moeten worden in een bejaardentehuis. Soms is de film grappig, maar door zijn realisme ook wel confronterend en met situaties die iedereen met een bejaarde vader of moeder reeds heeft voorbij zien komen.

Laat je vooral niet afschrikken dat de film zich deels op de bühne van een dansvoorstelling afspeelt. Het helpt natuurlijk wel als je fan bent van danskunst, maar zelfs zonder dat is Last Dance een aangenaam stukje cinema zoals ze dat alleen maar in Frankrijk kunnen maken. 


GENRE: drama, komedie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Delphine Lehericey
CAST: François Berléand, Kacey Mottet Klein, Déborah Lukumuena, Jean-Benoît Ugeux, Astrid Whettnall, Dominique Reymond
LAND: Frankrijk

Related posts