Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TARGETS
TARGETS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

TARGETS 

Op 6 januari 2022 nam de wereld afscheid van Peter Bogdanovich. Een volbloed filmkenner-liefhebber en zonder twijfel een van de geniaalste cineasten uit het New Hollywood tijdperk, ook al stond de regisseur bekend als groot liefhebber van klassieke filmmakers als John Ford en Howard Hawks.

Peter Bogdanovich, een naam die bij het brede publiek bekender is dan zijn films zelf. Targets, zijn debuut, is daar zo’n typisch voorbeeld. Deze vrij – voor het grote publiek – obscure film is onlangs via Kino Lorber op 4K uitgebracht, maar je vind hem ook wel nog regelmatig op de rommelmarkt als dvd op Paramount. Meenemen als je hem ziet, niet alleen wegens de puike transfer. Deze relatief korte film voelt weliswaar wat vreemd aan omdat hij twee complete verhaallijnen vertelt die pas in de finale samensmelten, toch is het een meesterwerk.

TARGETS
TARGETS (c) The Movie Database (TMDB)

Targets werd gefilmd in opdracht van Roger Corman. Peter Bogdanovich mocht eigenlijk van hem doen wat hij wilde, zolang hij in de film maar archiefbeelden gebruikte van The Terror die hij in 1963 zelf draaide, en hij Boris Karloff voor twee dagen zou inhuren.

De 80-jarige Boris Karloff – die dus ook in The Terror zat – had nog maar de helft van één long over en bracht de tijd tussen de opnamen door in een rolstoel met een zuurstofmasker op. Hij droeg ook beugels aan beide benen en had moeite met staan of lopen. Vreemde omstandigheden, maar Karloff was Corman nog twee dagen opnamen verschuldigd. Achteraf viel het allemaal wel mee voor de acteur, want Boris was zo onder de indruk van het scenario dat hij geen geld wilde aanvaarden voor de opnames van drie extra dagen die nodig waren.

De film begint met beelden van Karloff uit The Terror, maar in Targets heet hij gewoon Byron Orlock. Ook dat is niet toevallig, want Orlok is de naam van het personage van graaf Dracula in F.W. Murnau’s Nosferatu uit 1922 en dat kwam doordat de Duitse regisseur niet de rechten had om het boek van Bram Stoker te verfilmen.

TARGETS
TARGETS (c) The Movie Database (TMDB)

Byron Orlock is een welgerespecteerde Britse acteur die verbitterd is over de filmindustrie en met pensioen wil. Het liefst zou hij het vliegtuig nemen richting Londen, maar regisseur Sammy Michaels (een rol van Peter Bogdanovich die altijd zelf graag in de spotlights stond) probeert hem te overtuigen om toch nog zijn laatste film af te werken. Dat heeft aanleiding tot spitse cinefiele dialogen die alleen een filmkenner als Bogdanovich kon bedenken, terwijl we ondertussen ook beelden zien van Bobby Thompson (Tim O’Kelly), een jonge kerel die volledig dreigt te ontsporen.

Ondanks de beperkte financiële middelen en het gebruik van archiefbeelden die er eigenlijk niet toe doen, is het ongelooflijk om te zien met wat voor een schwung Peter Bogdanovich deze film heeft gemaakt. De liefde die hij als filmfan heeft voor Boris Karloff druipt er zo vanaf dat het charmerend en ontroerend wordt. Bovendien getuigt het tweede deel van een bijna onhoudbare spanning met daarbovenop een heerlijke sightseeing van het Hollywood uit de jaren 60. Verplichte kost.


GENRE: drama, misdaad
JAAR: 1968
REGISSEUR: Peter Bogdanovich
CAST: Boris Karloff, Tim O’Kelly, Nancy Hsueh, James Brown, Sandy Baron
LAND : USA

Related posts