Subscribe Now
Trending News

Blog Post

STEVE + SKY
STEVE + SKY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

STEVE + SKY 

Ondertussen is Felix Van Groeningen, samen met echtgenote Charlotte Vandermeersch, dankzij de verfilming van De Acht Bergen een internationaal begrip geworden voor filmkwaliteit. Maar in een vorig leven was de Gentenaar vooral de maker van Vlaamse films waar iedereen wel stiekem van droomde, maar ze nooit durfde te maken wegens net iets te provocerend.

Uiteraard was er het monstersucces The Broken Circle Breakdown, maar je had ook bijvoorbeeld ook Dagen Zonder Lief of het feest der marginalen in De Helaasheid der Dingen. Vlaams, maar dan wel op een manier zoals je het nog nooit eerder had gezien. Lichtjes over de witte stippellijn, wat mag, maar altijd cinema met een grote C.

Steve + Sky
STEVE + SKY (c) Flanders Image

Steve + Sky, zijn debuut uit 2004,  is ondertussen een heel klein beetje in de vergetelheid gesukkeld. Dat is nu eenmaal het lot van de meeste films. En hoewel deze film, waarvan Felix zelf het scenario schreef, zeker niet zonder fouten is – wellicht is hij de eerste om dat zelf toe te geven – zorgde deze tragikomedie over twee losers met een gouden hart wel voor een ongeziene frisse wind in het Vlaamse filmlandschap.

De film speelt zich af aan de Kortrijksesteenweg in Gent, een provinciale baan die Gent met Deinze verbindt. Opmerkelijk aan deze plaats zijn de vele bordelen waar vrouwen als koopwaar achter de vitrine zitten. Zelfs Frank Black van de Pixies kon zijn ogen niet geloven toen hij met zijn tourbus naar de Brielpoort reed en getuige was van dit toch wel unieke straatbeeld.

Steve + Sky
STEVE + SKY (c) Flanders Image

Een van de meisjes die er haar lichaam verkoopt is Sky, een rol vertolkt door topmodel Delfine Bafort die in 2008 speelde naast Vincent Gallo in zijn film Promises Written In Water die meedong voor de Gouden Leeuw. Ze doet deze job naar eigen zeggen niet om pieten te tellen, maar wel voor het geld dat ze nodig heeft om de psychiatrische behandeling van haar vriend te kunnen betalen. Als ze de zoveelste muilpeer van haar liefje krijgt, vindt ze dat het genoeg is en wordt ze verliefd op Steve (Titus De Voogdt).

Steve is een kruimeldief die net uit de gevangenis is ontslagen en na zijn vrijlating onmiddellijk aanklopt bij zijn vroegere celmaat Jean-Claude (Johan Heldenbergh). Het is daar waar hij Sky leert kennen.

Steve + Sky is een soort van Vlaamse variant op Paul Verhoeven’s Turks Fruit. Liefde tussen twee outsiders die elkaar niet kunnen missen, voor elkaar geboren zijn, maar ook gedoemd zijn om samen in de afgrond te donderen. Naast de moderne filmtechniek – voor Vlaanderen toch – viel vooral de soundtrack samengesteld door David en Stephen Dewaele aka 2 Many DJ’s op. De twee kozen voor muziek die ging van de anarchopunk van De Brassers tot de Eurovisiehit van Sandra Kim.


GENRE: drama
JAAR: 2004
REGISSEUR: Felix Van Groeningen
CAST: Titus De Voogdt, Delfine Bafort, Johan Heldenbergh
LAND : BELGIË

Related posts