Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GAMBIT
GAMBIT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

GAMBIT 

Eigenlijk is het best wel gek dat Michael Caine nooit James Bond heeft gespeeld. Britser dan Brits en de perfecte gentleman. Naar eigen zeggen vond hij zichzelf nooit geschikt voor de rol van 007, en vond hij dat hij beter een spion speelde die uit de arbeidersklasse kwam zoals Harry Palmer in The Ipcress File uit 1965. Een jaar later na deze verscheen de nu wat vergeten Gambit.

Geen spion deze keer, ook al viel de quote “My name is Dean. Harold Dean”, maar een vrij verwarrend verhaal over een meesterinbreker. Samen met de louche beeldhouwer Emile Fournier (John Abbott) heeft Dean een geniaal plan bedacht om een oud Chinees beeldje waar een stevig prijskaartje aan vast zit te ontvreemden van de miljonair Shahbandar (Herbert Lom volgesmeerd met schoenblink zodat hij er als een volbloed Indiër uitziet).

Bij een bezoek aan een nachtclub in Hong Kong ontmoeten ze er de showgirl Nicole Chang die als twee druppels water lijkt op de overleden vrouw van Shahbandar om wie de welgestelde heer nog steeds rouwt. De danseres moet dan ook het ticket naar het verkrijgen van het kostbaar Chinees beeld worden.

Een “gambit” is een schaaktactiek waarbij een speler een stuk opoffert om een voordeliger positie in het spel te krijgen. Dit maar om te zeggen dat deze heistfilm van Ronald Neame (regisseur van films als The Poseidon Adventure, Meteor en The Odessa File) weliswaar een niemendalletje is, maar wel één je hoofd dient bij te houden.

GAMBIT
GAMBIT (c) The Movie Database (TMDB)

Het spel van Shirley MacLaine is nagenoeg perfect. De ster uit Irma La Douce zegt pas na negenentwintig minuten een eerste woord. Dat was best wel een aardige vondst van Bryan Forbes, die het scenario schreef met in gedachten Cary Grant. Uiteindelijk kwam alle focus op Shirley MacLaine te liggen, die na het zien van The Ipcress File Michael Caine als tegenspeler voorstelde. Een prima keuze, behalve dan voor Bryan Forbes, die het hele script mocht gaan herschrijven. Zeker omdat Caine een cockney was.

Na afloop voel je wel een beetje bij de neus genomen omdat het allemaal zo vergezocht is dat de geloofwaardigheid volledig zoek is, maar wie houdt van nonsens met stijl zal zeker geen bot vangen met Gambit.

De film kreeg in 2012 door Michael Hoffman een remake die geschreven werd door Joel en Ethan Coen met in de hoofdrollen Colin Firth, Cameron Diaz, Alan Rickman en Stanley Tucci. Grootse plannen maar de film ging straight-to-dvd.


GENRE: heistmovie
JAAR: 1966
REGISSEUR: Ronald Neame
CAST: Shirley MacLaine, Michael Caine, Herbert Lom, Roger C. Carmel, Arnold Moss
LAND : USA

Related posts