Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BIRDWATCHERS
BIRD WATCHERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BIRDWATCHERS 




Birdwatchers is een rigoureus gebald pamflet van de 54-jarige Chileens-Italiaanse professor, artiest, producer, scenarist en regisseur Marco Bechis, over het huidige en schrijnende lot van de Guarani-Kaiowá-indianen die in ‘hun’ reservaat in de Zuid-Braziliaanse deelstaat Mato Grosse do Sul, proberen te overleven.


In dit geëngageerde, cultureel en spiritueel meervoudig gelaagde portret met documentaire kenmerken, besluit stamhoofd Nadio – na de zelfmoord van enkele stamleden – zijn kamp op te slaan op het land van de blanken. Voor hem en de sjamaan, is het een kwestie van het rechtzetten van een verschrikkelijk, beladen en historisch onrecht: het terugnemen van het land dat hen ooit werd afgenomen.


Ondanks de bedreigingen en intimidaties van de (blanke) landeigenaars, besluiten de indianen om ter plaatse te blijven om datgene waar ze recht op hebben kost wat het kost, terug te eisen. Twee werelden staan tegenover elkaar, zonder elkaar uit het oog te verliezen. Terwijl er een liefdesrelatie bloeit tussen de dochter van een rijke landeigenaar en Osvaldo, een jonge sjamaanleerling, bereikt de vijandigheid van de blanken een hoogtepunt. Een confrontatie lijkt onvermijdelijk.

BIRD WATCHERS
BIRD WATCHERS (c) The Movie Database (TMDB)




Birdwatchers is een sterk politiek, maar heel objectief pamflet over een ‘vergeten’ en misbruikte mensengroep dat – spijtig genoeg zinloos – opkomt voor zijn rechten. Bechis (Garage Olimpo) werkte maar liefst meer dan vijf jaar aan dit indringende project waarin de ‘lijdende’ en ontheemde indianen niet worden vertolkt door acteurs, maar zichzelf spelen waardoor de authenticiteit verhoogd. Ook de eigengereide klankband en de klassieke muziekscore zorgen voor een opmerkelijke originaliteit. Beslist een aanrader voor elke cinefiel.


GENRE: drama
JAAR: 2008
REGISSEUR: Marco Bechis
CAST: Claudio Santamaria, Alicélia Batista Cabreira, Chiara Caselli
LAND: Italië, Brazilië

Related posts