Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Tentoonstelling van Werner Herzog in Amsterdam
WERNER HERZOG in LIFE ITSELF (c) IMDB Pro
Nieuws

Tentoonstelling van Werner Herzog in Amsterdam 

Eye Filmmuseum in Amsterdam presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.


In zijn werk zoekt Herzog de plekken op waar onze planeet het meest buitenaards aandoet. Van de rand van actieve vulkanen tot de wereld onder het poolijs; van de jungle tot brandende olievelden; van de Sahara tot de dodencel. Hij richt zijn camera op mensen die in extreme omstandigheden leven en overleven – van wetenschappers op Antarctica tot kindsoldaten. De regisseur voelt een sterke geestverwantschap met de dromers, de obsessievelingen, de solitaire rebellen en de gemarginaliseerden, die om welke reden dan ook de gebaande paden links laten liggen. Middels verhalen over deze buitengewone individuen weet Herzog tegelijkertijd grotere verhalen over het menselijk bestaan te vertellen. Daarbij toont hij zichzelf als iemand met een koele, observerende blik maar ook met een groot mededogen. Ook zijn diepe interesse in voortrazende technologische ontwikkelingen bezielt veel van zijn films.


De tentoonstelling is opgebouwd rondom een selectie sleutelscènes uit het oeuvre van Herzog, met iconische beelden uit films als Nosferatu: Phantom der Nacht (1979), Fitzcarraldo (1982), Little Dieter Needs to Fly (1997) en Grizzly Man (2004). Daarnaast zijn er documenten, archiefstukken en rekwisieten te zien, afkomstig uit het Werner Herzog Archief, en wordt zijn team geïntroduceerd. De tentoonstelling is samengesteld en georganiseerd in samenwerking met de Deutsche Kinemathek, Berlijn, die het archief beheert.


Voor het filmprogramma zijn ruim dertig films geselecteerd die gedurende de tentoonstelling in Eye’s bioscoopzalen te zien zijn.


Ook in België zijn weer drie Werner Herzog-films gerestaureerd in de bioscoop te zien:
Aguirre, der Zorn Gottes (1972), Fitzcarraldo (1982) en Kasper Hauser, Jeder für sich und Gott gegen alle (1974).

Related posts