Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE EQUALIZER
THE EQUALIZER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE EQUALIZER 


Kort door de bocht kun je The Equalizer omschrijven als een film waarin Denzel Washington in de Amerikaanse Hubo werkt en zich ontfermt over een hoertje dat door haar pooier bont en blauw geslagen wordt. Voeg daar nog wat Russische intriges aan toe, een verhaaltje dat de achtergrond van het hoofdpersonage schetst en je hebt het verhaal in een paar zinnen samengevat. Dit maar om te zeggen dat deze Denzel Washington-film louter en alleen op actie teert, maar wel goed gemaakt is.

De film is geregisseerd door Antoine Fuqua, met wie Denzel Washington in 2001 al eerder de goed onthaalde thriller Training Day maakte. Een regisseur die er altijd wel was, maar wiens films soms net iets te veel op producten lijken zoals Olympus Has Fallen of de remake van The Magnificent Seven. Met Washington aan boord is het duidelijk dat alles gesmeerd loopt.

THE EQUALIZER
THE EQUALIZER (c) The Movie Database (TMDB)


The Equalizer is een vigilante-film die bij momenten een ode lijkt aan de actiefilms uit de eighties, waarbij het verstand al eens uitgeschakeld mag worden en een kleine beetje de touch van een Michael Mann-film heeft. Het is de mooie verpakking die The Equalizer dan ook staande houdt en natuurlijk de topperformance van Denzel Washington, die hiermee toont dat hij nog altijd één van de grootste klasbakken is die in Hollywood rondloopt.

Om nog eventjes kort door de bocht te gaan is The Equalizer ook wel een beetje als een Taxi Driver, maar dan wel zonder het genie van Paul Schrader. Toeval of niet heet het hoofdpersonage dat Washington vertolkt Robert. Net zoals Travis Bickle is ook Robert McCall een zeer introverte man, die zich het liefst verdiept in zijn boeken en weinig met de buitenwereld wil te maken hebben.

De man maakt er een avondritueel van om iedere dag wat te gaan eten in een fastfoodbar waar nooit een kat zit, behalve het jonge hoertje Teri (Chloë Grace Moretz), dat onder de knoet zit van de Russische maffia. Wanneer Teri net iets te veel vragen stelt, wordt het gezicht van het lieve meisje bewerkt met allerlei zuren en de altijd zo rustige Robert ontaardt in een niet te stoppen gevechtsmachine.

Death Wish dus, maar dan wel met een eigentijds tintje. Antoine Fuqua weet dat je met dit soort films alleen maar kan scoren als je een goede bad guy in huis hebt en heeft die ook gevonden met de van oorsprong Hongaarse, maar in Nieuw-Zeeland geboren Marton Csokas, De acteur mag alle clichés uit de kast halen die passen bij een Russische klootzak.


GENRE: actie
JAAR: 2014
REGISSEUR: Antoine Fuqua
CAST: Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, David Harbour, Bill Pullman, Melissa Leo
LAND: USA

Related posts