Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AUS DEM NICHTS
AUS DEM NICHTS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AUS DEM NICHTS 


Hoewel Duitsland een vrij grote filmproductie kent, vinden die films eerder moeilijk hun weg naar onze bioscopen terwijl er zeker kwaliteit tussen zit. Heel af en toe weet er zich toch eentje tot in onze zalen te wurmen en dat was gelukkig het geval met Aus dem Nichts (2017), die hier als In the fade kon bekeken worden.


Deze film had wel twee zaken mee: regisseur is Fatih Akin, een Turks-Duitse cineast, die al wat publiekslievelingen op zijn naam had staan. Gegen die Wand (2004) kwam als een mokerslag bij ons in de zalen, maar het is vooral het tweede deel in zijn nog steeds onvoltooide Liebe, Tod und Teufel-trilogie, Auf der anderen Seite (2007), die bij ondergetekende als absolute topper geldt.

Met Soulkitchen (2009) ging hij de kant van het meer lichtvoetige werk op. En ook Tschick (2016), gebaseerd op een succesvol Duits jongerenboek van Wolfgang Herrndorf, wist te bekoren hoewel niet meteen bij ons in de zalen want die film moest je hier met een vergrootglas gaan zoeken.

AUS DEM NICHTS
AUS DEM NICHTS (c) The Movie Database (TMDB)


Fatih Akin staat bekend als een sociaal filmmaker, die oog heeft voor de multiculturaliteit van de samenleving en er ook de problemen niet van schuwt, wat we zeker bij Aus dem Nichts zien.

Tweede verkooppunt voor deze film: Diane Kruger die hier de hoofdrol speelt en dat voor het eerst in een Duitse productie. Deze rasechte Duitse had op dat moment al een serieuze Hollywoodcarrière uitgebouwd maar had in eigen land eigenlijk nog niets qua film gedaan.


We kennen haar als Helen of Troy in Troy en als Bridget von Hammersmark in Tarantino’s absolute meesterwerk Inglourious Basterds, maar ook in de twee National treasure-films mocht ze naast Nicolas Cage op schattenjacht. En zelfs in het Frans staat ze haar mannetje – zo speelde ze Marie Antoinette in Les adieux à la reine. Voor haar rol in Aus dem Nichts haalde ze terecht de prijs als beste actrice in Cannes binnen dat jaar.

Katja (Diane Kruger) en Nuri Sekerci zijn een gelukkig getrouwd koppel met een zoontje, Rocco. Nuri is van Koerdische afkomst en baat een Turks reis- en vertaalbureau uit. Op een dag ontploft er een bom voor zijn kantoor en Nuri en zijn zoontje komen om het leven. Katja blijft verslagen achter maar wanneer ze te weten komt dat neonazi’s verantwoordelijk geacht worden voor de aanslag, bijt ze zich met haar advocaat in de rechtszaak vast.

DIANE KRUGER
DIANE KRUGER in AUS DEM NICHTS (c) The Movie Database (TMDB)

Aus dem Nichts wordt daarna een pure wraakthriller waarin een door verdriet verscheurde vrouw gerechtigheid zoekt – en Diane Kruger speelt dit fantastisch. Haar verdriet wanneer ze hoort dat haar man en zoon overleden zijn, is hartverscheurend en de roes waarin ze zich nadien bevindt, is bijna tastbaar. De cinematografie huilt zelfs letterlijk met haar mee: de zonovergoten taferelen van het begin van de film veranderen in plensbuien en het is pas wanneer het proces begint dat er weer wat voorzichtige zonneschijn in de film mag komen.

Aus dem Nichts werd de Duitse inzending voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film en haalde de longlist – maar jammer genoeg de shortlist niet – in 2018. Akin mocht wel met de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film naar huis dat jaar. Reden genoeg om deze film te gaan ontdekken.


GENRE: drama, thriller, misdaad
JAAR: 2017
REGISSEUR: Fatih Akin
CAST: Diane Kruger, Numan Acar, Adam Bousdoukos
LAND : DUITSLAND, FRANKRIJK

Related posts