Subscribe Now
Trending News

Blog Post

INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY 


Indiana Jones and the Dial of Destiny zorgt voor de triomfantelijke terugkeer van één van de meest geliefde en iconische avonturiers uit de filmwereld. De film biedt een opwindende reis die de fans van de franchise in extase zal brengen en tegelijkertijd nieuwe generaties zal introduceren in de wereld van Indiana Jones.

Het verhaal speelt zich af in de jaren ‘60 en volgt Indiana Jones, beroemd archeoloog en avonturier, tijdens zijn zoektocht naar de mysterieuze Antikythera. Een legendarisch artefact waarvan gezegd wordt dat het onvoorstelbare krachten bezit. Samen met zijn vertrouwde metgezellen, waaronder zijn pittige en intelligente peetdochter Helena Shaw (Phoebe Waller-Bridge), wordt Indy geconfronteerd met gevaarlijke uitdagingen, rivaliserende schatzoekers en een geheime organisatie die vastbesloten is om de Antikythera voor hun snode doeleinden te gebruiken.

INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY (c) The Movie Database (TMDB)

Harrison Ford herneemt moeiteloos zijn rol als Indiana Jones en herinnert ons eraan waarom hij de belichaming is van de avontuurlijke archeoloog. Fords charisma en fysiek zijn nog even innemend als altijd, ondanks zijn leeftijd. Zo zou hij iedere dag 40 mijl (ongeveer 64 km) gefietst en gewandeld hebben om terug fit te zijn voor de rol van Indiana Jones.

De gewaardeerde acteur mocht dit jaar al 81 kaarsjes uitblazen. Dit weerhoudt hem niet om op een paard door New York City te rijden, te duiken in diepe waters of met een tuktuk te racen door de straten van Casablanca. Ook enkele oude bekenden en nieuwe gezichten kruisen het pad van Indiana Jones.

INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY (c) The Movie Database (TMDB)

Zo herneemt John Rhys-Davies zijn rol als Sallah. Het was sinds Indiana Jones and the Last Crusade geleden dat hij te zien was in de franchise. Spielberg had hem gevraagd om een kleine cameo te vertolken bij de trouwscène in The Kingdom of the Crystal Skull, maar dit heeft hij vriendelijk geweigerd omdat hij vond dat het personage van Sallah meer waard was dan een simpele cameo. Het merendeel van de film wordt Ford bijgestaan door Phoebe Waller-Bridge, die de rol speelt van net afgestudeerde archeoloog en petekind van Indiana.

INDIANA JONES
INDIANA JONES (c) The Movie Database (TMDB)

Wanneer Hollywood een slechterik nodig heeft voor een nieuwe blockbuster hebben ze voornamelijk 1 nummer op speed dial, namelijk dat van Mads Mikkelsen. Iets wat de laatste jaren een echte trend begint te worden. Zo speelde Mikkelsen eerder de slechterik in Casino Royale, Dr. Strange en verving hij Johnny Depp als Grindelwald in Fantastic Beasts and Where To Find Them. Iets wat zeker niet slecht is, want Mikkelsen bewijst iedere keer opnieuw wat voor een geweldige acteur hij is. Dat is in deze film ook zo het geval. Verder passeren Toby Jones en zelfs Antonio Banderas ook de revue. Een cast om u tegen te zeggen als je het ons vraagt.

Bij het begin van de film krijgt Ford ook een verjongingskuur met behulp van CGI die echt wel netjes en geloofwaardig is. Hierdoor voelt het alsof je naar een Indiana Jones film aan het kijken bent die slechts enkele jaren na Raiders of the Lost Ark uitgekomen zou zijn geweest. Ook de klassieke Wilhelm-schreeuw en de wereldkaart overgangen tijdens het vliegen zijn van de partij.

INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY (c) The Movie Database (TMDB)

De makers van Dial of Destiny zijn hun saus voor deze film gaan halen bij de vorige films en stelden zich ongetwijfeld de vraag: Wat maakt een goede Indiana Jones film? Het resultaat: Een queeste naar een oud verloren relikwie, een dame in nood die eigenlijk best haar plan kan trekken en een kind dat al heel volwassen is voor zijn leeftijd om Indiana te helpen. Dit alles maakt van Indiana Jones and the Dial of Destiny een heel nostalgische film vol avontuur en spanning.

The Dial of Destiny is ook de eerste film in de franchise waarbij Steven Spielberg niet in de regiestoel kroop. Deze keer nam James Mangold de regie voor zijn rekening. Mangold regisseerde eerder al 3:10 to Yuma, Logan en Ford vs Ferrari. Spielberg nam zelf de beslissing om de film niet te regisseren. Wel is hij nog steeds uitvoerend producent, samen met George Lucas.

Indiana Jones and the Dial of Destiny
Indiana Jones and the Dial of Destiny (c) The Movie Database (TMDB)

De perfecte blockbuster is Indiana Jones and the Dial of Destiny uiteraard niet, maar dat vinden we allesbehalve erg. Zo is hij met zijn speelduur van 2 uur en 34 minuten de langste film uit de franchise. Op zich kon er gerust 20 minuten geschrapt worden, maar dan nog is en blijft het een entertainend Indiana Jones-avontuur. Als kijker kom je ook te weten wat er met Indy’s zoon Mutt Williams, gespeeld door Shia LaBeouf, gebeurd is. De hele uitkomst hierdoor voelde aan als een kopie van The Force Awakens. Nogmaals, dit is zeker niet slecht maar voelt ook als niets nieuws aan.

Indiana Jones and the Dial of Destiny bezorgt een avontuurlijke en nostalgische reis die exact aanvoelt hoe een Indiana Jones film moet zijn, met perfecte CGI. Een mooi afscheid aan Harrison Ford als de onvergetelijke archeoloog met een cast om u tegen te zeggen. Laat je nog een allerlaatste keer meeslepen in de wondere wereld en geniet van het avontuur dat deze film je probeert te geven.


GENRE: actie
JAAR: 2023
REGISSEUR: James Mangold
CAST: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Mads Mikkelsen
LAND: USA

Related posts