Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE KEUZE VAN GINO VAN HECKE
GINO VAN HECKE (c) GINO VAN HECKE
De keuze van

DE KEUZE VAN GINO VAN HECKE 

Gino Van Hecke is binnenin de cultwereld een begrip. Of je kent hem als de man achter de verkoopstand waarmee je hem vindt op iedere zichzelf respecterende filmbeurs, of als de man achter Zeno Pictures. Dit vermaarde label brengt in de Benelux al decennia genretitels uit. Speciaal voor Fast Forward koos Gino zijn vijf parels.

Gino: “Uiteraard is de filmgeschiedenis rijk aan talrijke pareltjes en zou ik een heleboel klassiekers en favorieten kunnen opnoemen, maar ditmaal heb ik gekozen voor 5 films waarmee ik jullie even aangenaam wil verrassen, zoals ik zelf ook verrast was.”

THE LAST OF SHEILA (1973)
Onlangs ontdekte ik de film The Last of Sheila op een dvd uit de Warner Archive Collectie. Een whodunit met een cast om U tegen te zeggen. Met niemand minder dan James Coburn, Richard Benjamin, James Mason, Dyan Cannon, Ian McShane en Raquel Welch als hoofdverdachten. Een jaar na de dood van Sheila nodigt haar man (Coburn) een aantal van hun vrienden uit voor een pleziertochtje op zijn jacht. Al snel blijkt deze uitnodiging een geniaal plan te zijn om de moordenaar van Sheila te ontmaskeren. In een traditionele Agatha Christie-stijl worden we als kijker constant op het verkeerde been gezet en krijgen we uiteindelijk de ware toedracht. Wie houdt van Death on the Nile (‘79) en Evil Under The Sun (‘82), mag deze absoluut in hetzelfde rijtje plaatsen.


BLOEDVERWANTEN (1977)
Via een Nederlandse filmfanaat werd ik gewezen op een voor mij compleet onbekende Nederlandse-Franse coproductie getiteld Bloedverwanten, geregisseerd door een zekere Wim Lidner. Omdat deze film bijna nergens te vinden is, maakte de fan voor mij een transfer van vhs op dvd. Iedereen die weleens gehoord heeft van de film Daughters of Darkness van Harry Kümel, zal deze film absoluut weten te waarderen.
Een jonge verpleegster begint aan haar nieuwe job ergens in een afgelegen dorpje. Ze ontdekt echter dat er een enorm bloedtekort is in het hospitaal. En tegelijkertijd vinden er vreemde nachtelijke vergaderingen plaats tussen enkele dorpsbewoners. Omdat ze denkt dat het hier om vampiers gaat, probeert ze undercover te infiltreren en het mysterie te ontmaskeren. Voor mij een ware ontdekking als een van de betere vampierfilms uit de Lage Landen.

Bloedverwanten
BLOEDVERWANTEN (c) DVD Cover

RESTLESS NATIVES (1985)
Het enige wat ik mij uit mijn videotheek-verleden van de film Restless Natives kon herinneren, was de VHS-cover waarop een rijdende motorfiets stond met daarop 2 gemaskerde mannen. Eén als clown, de andere als wolf verkleed. Toen ik onlangs zag dat de film in de UK gerestaureerd werd uitgebracht in de Vintage Classics-reeks, heb ik mij deze onmiddellijk aangeschaft. Twee werkloze Schotse tieners besluiten om zich in de criminaliteit te begeven. Hun plan is om als gemaskerde boeven op hun motor de buitenlandse toeristen die Edinburgh met de bus komen bezoeken te overvallen en te beroven van hun bezittingen. Wat begon als een grap, mondt als heel snel uit tot een ware hype. Ze worden zelfs zo populair dat er speciale busritten worden georganiseerd met als enige doel overvallen worden door de gemaskerde bandieten. De lokale dorpelingen beschouwen hen als moderne Robin Hoods. Maar een CIA-agent (Ned Beatty) op vakantie heeft er zijn persoonlijke zaak van gemaakt om ze achter slot en grendel te krijgen. Een heerlijke feel-good comedy die voor mij enkel beter geworden is door de jaren heen. En mij nu ook duidelijk maakt waarom die VHS-cover in mijn geheugen gegrift was.


RED WHITE AND BLUE (2010)
Red White and Blue is voor mij een van dé ontdekkingen van de laatste jaren. Niet alleen omdat ik deze film als distributeur heb uitgebracht in de Benelux, maar vooral omdat deze toen voor mij onbekende prent, die begon als zwaar beladen drama, plots veranderde in een echte revenge-movie. En zonder te veel te willen spoilen, krijgt men als kijker pas in het allerlaatste shot, tijdens de credits, de ontknoping van het plot.
Erica (Amanda Fuller) speelt een seksueel losbandige vrouw, die met Jan en alleman naar bed gaat. Als een van haar laatste lovers een ganse tijd later ontdekt dat hij HIV-positief is, wil hij Erica echter een lesje leren. Hij besluit met een paar vrienden om haar eens goed aan te pakken. Wanneer die confrontatie plaatsvindt, kent dit een fatale afloop voor Erica. Ondertussen had Erica echter een vriendschap aangeknoopt met Nate, een ex-militair en ietwat zonderling. Ze voelde zich tot hem aangetrokken omdat hij geen seks wilde met haar. Wanneer Nate plots ontdekt dat zijn vriendin Erica vermoord blijkt te zijn, slaan al zijn stoppen door en begint er een ware rampage.


AU NOM DU FILS (2012)
De Belgische regisseur Vincent Lannoo kende ik vooral van de films Ordinary Man en Vampires. Tijdens een van mijn dvd-ruiltochten op Facebook, kwam ik in het bezit van een van zijn andere films, getiteld Au Nom Du Fils. Ik begon aan deze film zonder te veel verwachtingen en ook zonder enig idee van de inhoud. Maar wat was ik aangenaam verrast toen het bleek dat deze zwarte komedie vol zat met visuele hoogstandjes, schitterende dialogen en vertolkingen. Een schaamteloze en frisse verfilming over het nog steeds controversiële onderwerp van kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk. Elisabeth is een gelovige vrouw, die een radioprogramma presenteert op een katholieke zender. Wanneer haar man ongelukkig om het leven komt en later haar zoon zelfmoord pleegt, smijt ze haar kap over de haag en heeft ze slechts nog één missie in haar leven: een einde maken aan alle pedofiele priesters. Een absolute must-see voor de kijker die niet al te snel geshockeerd is, maar wel graag geshockeerd wordt.

Dewebsite van Zeno Pictures.

Related posts