Subscribe Now
Trending News

Blog Post

QUANTEZ
QUANTEZ (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

QUANTEZ 


Regisseur Harry Keller zal eeuwig de filmgeschiedenis ingaan als de man die door Universal werd gevraagd om een paar scènes uit Orson Welles’ meesterwerk Touch of Evil uit 1958 opnieuw op te nemen. Ook als editor is hij best wel gekend, want naast de editing van heel wat westerns (wat zijn paradepaardje was) deed hij dat ook voor de Gene Wilder-hits Stir Crazy en Hanky Panky. Tot aan het eind van de jaren 1960 stond hij zelf achter de camera. Het begon bij Republic, waar hij gespecialiseerd was in (jawel!) westerns en hij bijvoorbeeld Desert of Lost Men of The Blonde Bandit draaide. Toen die studio failliet ging, trok hij naar Universal waar hij opnieuw een paar westerns mocht draaien waarvan Quantez wellicht de bekendste is, al was het maar omdat Sydney Chaplin (zoon van) in de cast zat.

Voor het verhaal noch voor de spanning hoef je het evenwel niet te doen, ook al verveelt deze western niet echt. Quantez is een fictief dorpje dat aan de grens met Mexico ligt. Alles ligt er verlaten bij en dat heeft alles te maken met de Apache-indianen die er schoon schip hebben gemaakt. De bende van Heller (John Larch) trekt er naar toe om na een bankoverval de posse te kunnen ontvluchten, hopend dat ze naar Mexico kunnen vluchten. Naast de vier bandieten die elkaar voor geen cent vertrouwen, is ook zijn Hellers vrouw Chaney (Dorothy Malone) meegekomen. Ze wordt minachtend behandelt. Dat merkt ook Teach (John Gavin) die stilaan verliefd wordt op de blondine.

FRED MACMURRAY
FRED MACMURRAY in QUANTEZ (c) The Movie Database (TMDB)

De bankrovers zitten niet alleen met de Apache-indianen opgescheept, maar ook met hun eigen demonen. Quantez is best wel leuk voor wie van westerns houdt, maar de film verlaat geen seconde de klassieke opbouw. Op de eerste en laatste vijf minuten na is er van actie geen sprake. Je moet het zien te rooien met de spanning die zich in een verlaten boerderij afspeelt en eigenlijk om maar twee kwesties draait: kunnen ze op tijd voor de aanvallende Apaches gaan lopen en wie gaat met de blondine aan de haal?

In Quantez zitten niet echt filmsterren die de film naar zich toe trekken en dat merk je wel. Alles is vrij houterig en oppervlakkig vertolkt, zodanig zelfs dat het gaat lijken op een schools toneelstuk, maar dan wel als een western gedraaid in CinemaScope.

Deze western is uitgebracht op Blu-ray bij Kino Lorber.


GENRE: western
JAAR: 1957
REGISSEUR: Harry Keller
CAST: Fred MacMurray, Dorothy Malone, John Gavin, Sydney Chaplin, Michael Ansara
LAND : USA

Related posts