Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HATCHING
HATCHING (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HATCHING 

Hatching is zonder meer één van de beste mindfucks van de laatste jaren. Een Finse film waardoor je Hatching wel eens met de titel Pahanhautoja zal aantreffen en qua genre flirt met de body-horrorfilm à la David Cronenberg. De film werd geregisseerd door Hanna Bergholm die na een paar kortfilms hiermee haar debuut aflevert, en hoe!

De film begint net zoals American Beauty, maar dan met een benauwend A24-sfeertje, waarin we een poepsjieke Finse buurt zien. Als een echte voyeur fladderen we een gezin binnen waar de moeder (Sophia Heikkilä), wiens naam we nooit zullen weten, kennelijk de lakens uitdeelt. Terwijl haar 12-jarige Tinja (Siiri Solalinna) iedere dag gedwongen wordt om haar gymnastiekoefeningen tot in de puntjes te beheersen, is de moeder die een voormalige kunstschaatsster was, tegenwoordig een populaire influencer die via haar populaire blog toont hoe gelukkig haar gezin wel is.

HATCHING
HATCHING (c) The Movie Database (TMDB)


Allemaal schijn, want haar zoontje ziet ze niet staan en onder de ogen van haar eigen dochter staat ze haar echtgenoot te bedriegen met de knappe klusjesman. Op een avond vliegt een kraai door het raam die de hele woonkamer om zeep haalt. Tinja wil zich over het gewonde dier ontfermen, maar de meedogenloze moeder breekt de nek van de vogel. Later op de avond ontdekt Tinja de kraai in het bos, die nog steeds lijkt te leven, en ze verlost hem met een paar rake meppen definitief uit zijn lijden. Tinja leert dat het dier terugkeerde naar het bos omdat het op zoek was naar zijn ei. Vol schuldgevoelens neemt ze het ei mee naar huis en broedt het uit onder haar kussen.

HATCHING
HATCHING (c) The Movie Database (TMDB)


Hatching zou je het best kunnen schrijven als een geflipte horror-variant op E.T. De logica is soms ver zoek en wie een kant-en-klaar verhaaltje wil, komt hier bedrogen mee uit. Niets is wat het lijkt, behalve dan de angstaanjagende (en vooral geslaagde) horroreffecten die van deze kleine Finse film een zeer bijzondere filmtrip maken. Horror die doorgaans niet door de bioscopen op de programmatie gezet wordt, maar een schitterend bewijs is dat het genre verre van doodgebloed is.


GENRE: horror
JAAR: 2022
REGISSEUR: Hanna Bergholm
CAST: Siiri Solalinna, Jani Volanen, Sophia Heikkilä
LAND: Finland



Related posts