Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HOLY SPIDER
ZAR AMIR EBRAHIMI in HOLY SPIDER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HOLY SPIDER 

Holy Spider was omnipresent in de eindejaarslijsten van 2022. Hoewel de film een aanklacht is tegen het Iraanse regime, werd alles in Jordanië opgenomen. Regisseur Ali Abbasi, die in Iran is geboren, was immers genoodzaakt om op zijn twintigste zijn biezen naar Denemarken te pakken, alwaar hij ondertussen een aardige filmcarrière heeft uitgebouwd. Een paar jaar geleden verscheen van hem het vrij absurde Gräns, maar met Holy Spider tovert hij een topthriller uit zijn mouw waarmee hij het hele Iraanse (corrupte) systeem in zijn blootje zet.

Holy Spider is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en speelt zich af in Mashhad, de tweede grootste stad van Iran is. Bouwvakker Saeed Hanaei (Mehdi Bajestani) pleegde er tussen 2000 en 2001 niet minder dan zestien moorden. De ironie wil dat deze onmens door zijn brutale daden een volksheld werd, omdat zijn slachtoffers één voor één prostituees waren die vaak aan de drugs zaten. Mashhad beschouwde zijn bloeddorstige slachtingen als een jihad tegen het uitschot. In naam van Allah wurgt Saeed zijn slachtoffers met hun hijab. De bruut kreeg hiermee niet alleen de bevolking achter zich, maar ook de gezagvoerders, die de sekswerkers als tweederangsburgers zagen.

ZAR AMIR EBRAHIMI
ZAR AMIR EBRAHIMI in HOLY SPIDER (c) The Movie Database (TMDB)

Ali Abbasi voegde qua fictie alleen maar het personage van de journaliste Rahimi (Zar Amir-Ebrahimi) aan het verhaal toe, die heldhaftig op zoek gaat naar de Holy Spider, wat de bijnaam is die de Iraanse seriemoordenaar kreeg van de pers. In deze zo goed als feilloze misdaadfilm krijg je een stuk van Iran te zien dat doorgaans niemand kent omdat het zo goed als weggemoffeld wordt.

MEHDI BAJESTANI
MEHDI BAJESTANI in HOLY SPIDER (c) The Movie Database (TMDB)

Holy Spider is dan ook ijzingwekkende thriller geworden die qua stijl helemaal niet moet onderdoen voor het werk van Michael Mann of David Fincher. Naast het genie van Ali Abbasi profiteert deze misdaadfilm ook nog eens van het onweerstaanbare natuurtalent van Zar Amir Ebrahimi, die met haar rol van de journaliste in Cannes terecht werd gelauwerd als Beste Actrice. De seriemoordenaar wordt met glans vertolkt door Mehdi Bajestani. Hij zet hiermee één van de meest angstaanjagende filmpsychopaten van de laatste jaren neer.



GENRE: drama, misdaad
JAAR: 2022
REGISSEUR: Ali Abbasi
CAST: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Arash Ashtiani, Forouzan Jamshidnejad
LAND: Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Zweden

Related posts