Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SHADOW OF A DOUBT
SHADOW OF A DOUBT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SHADOW OF A DOUBT 


Shadow of a Doubt, was na Saboteur uit 1942, de tweede film die Alfred Hitchcock voor Universal draaide, maar wel de eerste uit zijn carrière met een volledige Amerikaanse setting. Het idee was losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Earle Leonard Nelson, een massamoordenaar uit de jaren 1920 die bekend stond als The Gorilla Man.

Niet dat je veel moorden ziet in deze thriller, wel wordt de jonge Charlotte Newton (Teresa Wright) geconfronteerd met een moordenaar wanneer blijkt dat haar geliefde oom Charlie Oakley (Joseph Cotten) die onverwacht bij hen op bezoek komt, wel eens de man zou kunnen zijn waar heel Amerika een klopjacht op heeft ingezet. Charlotte heeft haar oom eerst wel het voordeel van de twijfel, maar wanneer hij alsmaar de krantenknipsels over een man die rijke weduwes trouwt om hen vervolgens te vermoorden wegmoffelt, komen de twijfels bij haar op.

TERESA WRIGHT
TERESA WRIGHT in SHADOW OF A DOUBT (c) The Movie Database (TMDB)


Alfred Hitchcock vertelde vaak dat Shadow of a Doubt zijn favoriete film is, omdat hij hield van het idee dat een idyllisch stadje plotseling in gevaar wordt gebracht. Het plaatsje Santa Rosa bestaat overigens echt en was een geliefde plaats in Californië van Hitchcock wegens de goede wijn die men ginder maakt.

De film is af en toe wat oubollig. Dat komt voornamelijk door het soms net iets te houterige acteerspel van Joseph Cotten, dat perfect wordt opgevangen door de goedlachse en bijna naïeve Teresa Wright die niet eens het script las toen ze voor deze film tekenende. Alfred Hitchcock vertelde haar gewoon het plot en ze stemde er meteen mee in om de rol op zich te nemen. Nou ja, welke actrice zou een rol in een Hitchcock-film weigeren? En toch gebeurde het, want de master of suspense had eerst Joan Fontaine of Olivia de Havilland in gedachten, maar die waren niet beschikbaar.

Nu ja, de nu wat vergeten Teresa Wright was ook niet de eerste de beste, want met haar drie eerste films The Little Foxes, Mrs. Miniver en The Pride of the Yankees had ze meteen drie Oscarnominaties op zak. Mrs. Miniver werd zelfs verzilverd.

Zoals zo vaak in dit soort films gebeuren de dingen soms net iets te voor de hand liggend om geloofwaardig te zijn en oogt het allemaal net iets te veel op een toneelstuk, maar in iedere seconde en ieder shot herken je de hand van de meester.


GENRE: thriller
JAAR: 1943
REGISSEUR: Alfred Hitchcock
CAST: Teresa Wright, Joseph Cotten, Macdonald Carey, Patricia Collinge, Henry Travers
LAND: USA

Related posts