Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FLETCH
FLETCH (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

FLETCH 

Bij ons is Irwin “Fletch” Fletcher iets minder bekend, maar in Amerika is het personage dat gecreëerd werd door Gregory Mcdonald populair cultureel erfgoed. Er verschenen zo’n 11 detectiveromans rond het personage van Fletcher. Gedroomd snoepgoed voor Hollywood dus en er werden plannen gesmeed om Burt Reynolds en Jeff Bridges in de huid van de private eye te laten kruipen, zelfs Mick Jagger was in de running. Ook Richard Dreyfuss stond hoog op de wanted list, maar het werd uiteindelijk Chevy Chase die toen in de States immens populair was al één van de sleutelfiguren van het eerste seizoen van Saturday Night Live en te zien was in komedietoppers als National Lampoon’s Vacation en het kolderieke Caddyshack.

De komiek die bij de huidige generatie meer bekendstaat als Pierce Hawthorne uit de NBC-komediereeks Community, is te nemen of te laten. Een beetje zoals diens maatje Steve Martin, ontzettend droog, maar altijd raak, of zo u het wil: de Will Ferrell van zijn tijd. Fletch leverde Chase geen windeieren op, want de film die gemaakt werd met het belachelijke budget van 8 miljoen dollar werd in de VS een superhit die op dat moment alleen maar de spierballen van Rambo achter zich kreeg. Vier jaar later verscheen de sequel Fletch Lives, maar die werd zo negatief onthaald dat de geplande prequel nooit het levenslicht zag.

CHEVY CHASE
CHEVY CHASE in FLETCH (c) The Movie Database (TMDB)


De regie werd in handen van Michael Ritchie gestopt, een Hollywood-multitasker die naast The Golden Child met Eddie Murphy het vooral van sportfilms moest hebben, zoals Downhill Racer met Robert Redford, de Bad News Bears-franchise, Wild Cats met Goldie Hawn en ook als schrijver van de comedy-classic Cool Runnings met John Candy.

Maar waarom hebben we het over een regisseur überhaupt? Natuurlijk ging alle aandacht naar Chevy Chase, want deze film was compleet voor hem gemaakt. Een one-man-show, ook al zijn er leuke rollen voor Tim Matheson (Eric “Otter uit National Lampoon’s Animal House), karakterkop Joe Don Baker die bij ons bekend raakte met zijn rol in de Scorsese-remake van Cape Fear en Geena Davis die nadat ze debuteerde in Tootsie hier voor de tweede keer op het witte doek te zien was.

Irwin Fletcher is een gladjanus eerste klas die met zijn grote bakkes overal mee weg kan. Dat moet ook, want zijn job is het schrijven bij een krant van L.A. onder het pseudoniem Jane Foe waar hij steeds undercover moet voor gaan. Zijn nieuwste uitdaging ligt op het strand waar hij de drugstrafiek observeert en daarom infiltreert in het drugsmilieu. Samen met dealer Fat Sam (George Wendt) en de junkie Gummy (Larry Flash Jenkins) probeert hij te achterhalen wie de grote jongens in het drugsmilieu zijn. 

FLETCH
FLETCH (c) The Movie Database (TMDB)


Zijn onderzoek wordt onderuit gehaald wanneer de miljonair Alan Stanwyk (Tim Matheson) hem het voorstel doet om hem voor 50,000 dollar te vermoorden. Stanwyk lijdt aan terminale botkanker en door een moord kunnen zijn nabestaanden een flinke stuiver van de verzekering opstrijken. Fletch aanvaardt de klus, maar gelooft er geen snars van. Hij gaat op zoek naar Alan’s vrouw Gail (Dana Wheeler-Nicholson) en is ervan overtuigd dat hij hiermee genoeg stof heeft voor een nieuw topartikel.

Voor het verhaal dien je het sowieso niet te doen, want net als de meeste 80’s-komedies houdt het geen steek, toch is dit een klassieker die om een rewatch schreeuwt, want de film zit vol dubbele bodems en het salvo rake grappen is simpelweg niet bij te houden. De film weet heel zijn speeltijd lang de hilariteit vol te houden, niet in het minst door de gekke vermommingen of aliassen die Fletch uit zijn mouw schudt. Een gouden tip is overigens om deze film met Engelse ondertiteling te bekijken, want het grappige zit hem vaak in de woordspelingen en die gaan door de vertaling één voor één verloren.


GENRE: komedie
JAAR: 1985
REGISSEUR: Michael Ritchie
CAST: Chevy Chase, Joe Don Baker, Dana Wheeler-Nicholson, Richard Libertini, Tim Matheson, M. Emmet Walsh
LAND: USA


Related posts