Subscribe Now
Trending News

Blog Post

OVER THE EDGE
OVER THE EDGE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

OVER THE EDGE 

Over The Edge is een cultfilm uit 1979, niet in het minst door Kurt Cobain die in interviews vertelde dat Smells Like Teen Spirit gebaseerd was op de film van Jonathan Kaplan, een regisseur die we kennen van Truck Turner met Isaac Hayes en het verkrachtingsdrama The Accused met Jodie Foster.

In het kielzog van het succes van The Warriors kreeg Kaplan van Orion Pictures 1 miljoen dollar om een film te maken over het krantenartikel Mousepacks: Kids on a Crime Spree waarin de journalisten het hadden over welgestelde jongeren die hun soelaas zochten in nihilistisch vandalisme.

Hoe hij het voor elkaar kreeg weten we niet, maar Kaplan wist de studio te overtuigen om met een cast te werken die bestond uit acteurs die hij van straat oppikte. Onder hun Vincent Spano en ene Matt Dillon. Wie graag naar filmpodcasts luistert, moet beslist The Movies That Made Me van Joe Dante eens raadplegen waarin Kaplan het heeft over hoe “gemakkelijk” Dillon wel was (de 101e aflevering is dat, te beluisteren via Spotify).

OVER THE EDGE
OVER THE EDGE (c) The Movie Database (TMDB)


De film werd geen al te groot succes en dat kwam vooral omdat men na The Warriors niet veel zin had om films te promoten waarin kids het krapuul mochten uithangen. Het verhaal speelt zich af in New Granada. Wie het gehucht binnenrijdt, krijgt wel een bord te zien waarop te lezen staat dat je de toekomst daar moet gaan zoeken maar meer dan een showroom van Cadillac kan je er niet vinden.

Behalve dan gefrustreerde tieners die zich lazarus drinken, drugs in hun lijf absorberen of het leven van de lokale flikken moeilijk maken. Wanneer één van de probleemkinderen (in New Granada zijn ze dat in feite allemaal) met een alarmpistool op een patrouillewagen van de politie schiet, wordt het lokale recreatiecentrum gesloten en wordt er een strenge curfew in het leven geroepen.

MZATT DILLON
MATT DILLON in OVER THE EDGE (c) The Movie Database (TMDB)



Deze coming-of-age-film werd ook meermaals aangehaald door Richard Linklater als een invloed. Hoewel de film zijn tekortkomingen heeft, zo lijkt de opstand op het einde net iets te sullig en (ahum) over the edge, biedt de film toch een aangenaam tijdsbeeld zonder dat het morele vingertje er zich komt mee moeien.

Kaplan weet op entertainend niveau een aangename film te schetsen van kids die geen greintje geloof hechten aan hun ouders en nog minder aan de wet. Deze film die in 1979 werd gedraaid, heeft een 80’s-feel, niet in het minst door de leuke rocksoundtrack met o.a. Cheap Trick en Van Halen. Het was ook het soort film dat we in de eighties nog veel zouden zien passeren. De film is beschikbaar op Arrow Video en in België op dvd bij Lumière.

GENRE: coming-of-age
JAAR: 1979
REGISSEUR: Jonathan Kaplan
CAST: Michael Kramer, Matt Dillon, Pamela Ludwig, Vincent Spano, Tom Fergus
LAND: USA

Related posts