Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU 

Wes Anderson is dan wel een meesterverteller, toch bekijk je zijn films in de eerste plaats voor zijn charme en diens filmstijl die zo typerend is geworden dat zijn naam bijna een genre is geworden. Een obsessie voor het symmetrische dat in zijn laatste films – zeker in The French Dispatch – zo ver doorgetrokken wordt dat het voor sommige (zelfs de die hard-fans) eerder storend dan aantrekkelijk werkt.

Vaak staan The Royal Tenenbaums of The Grand Budapest Hotel geboekstaafd als de grote Wes Anderson-films en wordt The Life Aquatic with Steve Zissou (ten onrechte) wat vergeten. Toch is het veruit de meest toegankelijke film van Anderson, al was het maar omdat de film bij momenten oogt als een stijlvolle slapstickparodie op de James Bond-films uit de jaren 60. Dr. No, maar dan wel gezien door de kolderieke ogen van Quentin Dupieux en met de finesse van Wes Anderson.

THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU (c) The Movie Database (TMDB)


Geen geheim agent die zijn vaderland moet verdedigen, wel de avonturen van een zeebioloog. De film is dan ook opgedragen aan Jacques-Yves Cousteau. Men ging zelfs zo ver dat de boot die in de film gebouwd werd naar het model van Cousteau’s schip, de Calypso.

De zeebioloog in deze film is ene Steve Zissou, voortreffelijk vertolkt (hoe kan het ook anders) door Bill Murray inclusief in duikerspak of met een grappige rode muts. Een man die leeft voor de wetenschap en het leven in de oceaan wil ontdekken, maar tijdens zijn laatste missie liep het mis doordat één van zijn bemanningsleden werd opgevreten door de Jaguar Haai.

Zissou zint op wraak en samen met zijn bemanning waaronder Willem Dafoe als een koppige Duitser, Cate Blanchett als een journaliste op wie Zissou een oogje heeft, Seu Jorge die alsmaar David Bowie-liedjes in het Portugees zit te zingen en iemand die wel eens Zissou’s zoon zou kunnen zijn (Owen Wilson!) gaan ze wederom het woeste water op.



The Life Aquatic with Steve Zissou werd samen met Noah Baumbach geschreven. Ook al is de film uiterst subtiel voelt deze komedie geen seconde aan als een stijloefening en dat komt wellicht omdat dit Wes Anderson’s meest strakke film is, wat vreemde woorden lijken als je zijn laatste werk ziet.

De genialiteit van deze komedie die van de eerste tot de laatste seconde vol droge – maar frappante- Jacques Tati-humor zit is niet alleen te danken aan de perfecte dosering of de verdienste van de regisseur maar ook door de sublieme ensemblecast met voorop wederom een schitterende Bill Murray die naadloos toont waarom hij de grootste Amerikaanse komiek van zijn generatie is.

THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU (c) The Movie Database (TMDB)


Een twee uur durende film die geen seconde te lang aanvoelt en waarin je ook al Anderson’s fascinatie voor de stop motion opmerkt, vijf jaar later geperfectioneerd werd in Fantastic Mr. Fox en ongeveer tien jaar later nog eens in Isle Of Dogs. Vaak heeft de film de vibe van een stripverhaal, van Hergé in het bijzonder, maar The Life Aquatic with Steve Zissou is vooral een heerlijke fim van een regisseur die door zijn eigen stempel wel degelijk het verschil heeft gemaakt. 

Fast Forward zag The Life Aquatic with Steve Zissou dankzij de Gentse Studio Skoop in het kader van hun zomerprogramma vol klassiekers. Hier vind je het volledige aanbod.


GENRE: komedie
JAAR: 2004
REGISSEUR: Wes Anderson
CAST: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Anjelica Huston, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Michael Gambon, Bud Cort
LAND: USA

Related posts