Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FAEDRE & MODRE
FAEDRE & MØDRE (c) Paradiso Films
Bioscoop

FAEDRE & MODRE 

Faedre & Modre – voortaan door ons (en al wie geen Deen is) omschreven als Fathers & Mothers is een vreemde hybride tussen een feelgoodkomedie en een vlijmscherpe satire. Twee genres die voorbestemd zijn om met elkaar te botsen maar Paprika Steen die in eigen land dankzij The Celebration en Applause een populaire actrice is en zelf al drie speelfilms (That Time Of Year, With Your Permission en Aftermath) maakte, waagt zich toch aan dit concept. Maar of dat nu ook een goede film oplevert?

Het grootste probleem is niet alleen dat Steen sommige scènes wel echt lang laat duren, maar ook dat je anderhalf uur geconfronteerd wordt met windbuilen die ieder normaal mens het liefst van al zou willen ontlopen. Piv en Ulrik zijn twee welgestelde ouders. De moeder heeft een eigen hippe internetboetiek, terwijl de vader des huizes aardig de kost verdient als arts. De dupe hiervan is hun tienerdochter Hannah want op korte tijd heeft het kind al vier keer van school moeten veranderen omdat haar vader iedere keer een andere werkplek toegewezen krijgt.

FAEDRE & MØDRE
FAEDRE & MØDRE (c) Paradiso Films



De twee ouders willen het beste voor hun dochter en kiezen daarom voor de meest prestigieuze school die in de buurt te vinden is. Er is niet alleen een ellenlange wachtlijst, maar ook manifesteren de ouders zich als een soort van commune waar een hiërarchie heerst, of kortom gezegd: degene met de dikste portemonnee is er de koning. Vooraleer Piv en Ulrik opgenomen worden, moeten ze eerst deelnemen aan een soort schoolkamp. Normaal zijn het de kinderen die zich daar amuseren, maar in het geval van Fathers & Mothers zijn het de volwassenen die de bloemetjes buiten zetten en hun niet hun beste kant laten zien.


Fathers & Mothers gedraagt zich bij momenten net iets te veel als de doorsnee gevreesde Nederlandse romcom. Alles wat eigen is aan dit genre wordt (te) netjes afgevinkt. Er wordt al eens een scheve schaats gereden, je moet al eens al lachen (of net niet) om een klungelige doe-het-zelver en natuurlijk wordt er stiekem een jointje opgestoken om de goede oude dagen te herbeleven.  

FAEDRE & MØDRE
FAEDRE & MØDRE (c) Paradiso Films


Steen’s grootste zwakte is dat ze de scènes veel te lang laat duren. Zo is het moeilijk om bij de ellenlange ouderraad waarmee de film begint niet in slaap te dommelen en ook aan het zuipfeest dat vol boertigheden zit lijkt maar geen einde te komen. Volgens Steen wilde ze een grappige, ontroerende, dynamische en pijnlijke film maken die de mensheid weerspiegelt met liefde en vergeving als bitterzoete twist.


Mooie woorden, maar daar merk je toch maar weinig van in deze veel te middelmatige film die vaak kampt met de grote verveling. Wel onthouden we de knappe vertolkingen van de Deense sterrencast met acteurs en actrices die je misschien al hebt opgemerkt in Shorta, Riders of Justice, Raised by Wolves, Druk of Cry Wolf.


GENRE: komedie, drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Paprika Steen
CAST: Katrine Greis-Rosenthal, Jacob Ulrik Lohmann, Nikolaj Lie Kaas
LAND: Denemarken

Related posts