Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE SELFISH GIANT
THE SELFISH GIANT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE SELFISH GIANT 

Met The Selfish Giant, een overrompelend tienerdrama met geprononceerde sprookjes- ingrediënten, en pas de tweede langspeelfilm van Clio Barnard, leek het overduidelijk dat er eindelijk een waardige opvolger was opgestaan van de sociaal-realistische Britse New Cinema-boegbeelden zoals Mike Leigh, Stephen Frears en Ken Loach. Ten minste zo leek, want Barnard bleek achteraf gezien helemaal geen veelfilmer te zijn.

Arbor en zijn beste vriend Swifty wonen in het postindustriële grauwe gebied rond Bradford (Noord-Engeland) en zijn allebei geschorst van school. Ze ontmoeten Kitten, een cynische ijzerhandelaar. De kansarme schelmen ‘eigenen’ zich een paard en kar toe en beginnen voor de dubieuze zakenman schroot te verzamelen tegen een schamele vergoeding. De hyperkinetische Arbor wil vooral geld verdienen en de hebzuchtige venter imponeren. Swifty blijkt echter goed met paarden te kunnen omgaan.

THE SELFISH GIANT
THE SELFISH GIANT (c) The Movie Database (TMDB)


Wanneer Kitten het talent van Swifty ontdekt, biedt hij hem een baantje aan als jockey bij illegale paardenraces. Arbor die voortdurend rebelleert tegen elke vorm van gezag, voelt zich hierdoor gekwetst en uitgesloten. Er ontstaan spanningen tussen de twee bengels en hun vriendschap komt stilaan in gevaar. Een tragisch voorval zorgt voor drastische omwentelingen.

The Selfish Giant is een aangrijpend sociodrama dat is gebaseerd op een gelijknamig doch fel geactualiseerd kortverhaal van Oscar Wilde. In pure kitch-sink-traditie zoomt Bernard beklemmend in op de dagelijkse beslommeringen van borderline-kinderen die afstammen van disfunctionele working-class-families die hard moeten ploeteren om uit de achtergebleven puinhoop van het Thatcher-tijdperk te klauteren.

Barnards zowel rauw realistische als poëtische benadering, confronterende mise-en-scène en het bewonderenswaardige naturel acteren dat ze uit de rakkers Conner Chapman en Shaun Thomas puurt, leverde haar de Internationale Juryprijs van het Film Fest Gent op. Eentje om te (her)ontdekken vinden we bij Fast Forward!

GENRE:  sociaal drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Clio Barnard
CAST: Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder, Lorraine Ashbourne, Ian Burfield, Steve Evets
LAND: Groot Brittannië


Related posts