Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE CONGRESS
ROBIN WRIGHT in THE CONGRESS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE CONGRESS 

In 2008 veroverde de Israëlische regisseur Ari Folman het hart van iedere cinefiel met zijn in Hebreeuws gesproken geanimeerde, autobiografische en onder prijzen documentaire Waltz With Bashir, over zijn zoektocht naar zijn eigen herinneringen aan de Libanese Burgeroorlog waar hij als soldaat van het Israëlische leger tijdens een invasie in 1982 heen werd gestuurd.

Ofschoon zijn vorig filmsucces kende, had The Congress (begrijpen wie kan) een bijzonder moeilijk productieproces. Uiteindelijk sloegen een ontelbaar aantal landen de handen in elkaar om de film uiteindelijk te financieren. De animatie en speciale effecten werden gedeeltelijk in België geproduceerd onder leiding van Entre Chien et Loup.

THE CONGRESS
THE CONGRESS (c) The Movie Database (TMDB)


De pitch? Robin Wright is een oudere, werkloze actrice (zij vertolkt haar eigen rol) die worstelt om rond te komen en haar andersvalide zoon te onderhouden. De (fictieve) mega-filmstudio Miramount doet het voorstel om haar te scannen en te digitaliseren. In ruil ontvangt ze éénmalig een gigantisch salaris. De Hollywood-filmstudio krijgt hiervoor vrij gebruik over haar digitale alias, in alle films die ze beslissen te draaien, zelfs de meest commerciële. Net het soort films dat Wright tot nu toe had geweigerd. Bovendien zal ze nooit meer mogen acteren.

Haar besluit heeft verregaande gevolgen voor haar toekomst. De film, losjes gebaseerd op de sf-roman The Futurological Congress van de Russische Solaris-auteur Stanislaw Lem, is een voortreffelijke mix van live-action en animatie die netjes wordt verdeeld over twee helften.

Deze originele prent is absoluut een waardige opvolger van Waltz With Bashir en het siert indie-A-listers als Robin Wright, Harvey Keitel, Paul Giamatti, Danny Huston, Frances Fisher en Sami Blue Bloods Gayle dat ze aan deze scherpe en filosofische satire op de filmwereld überhaupt meewerken.

GENRE:  live action-animatie
JAAR: 2013
REGISSEUR: Ari Folman
CAST: Robin Wright, Harvey Keitel, Paul Giamatti, Danny Huston, Frances Fisher
LAND: Frankrijk, Israel, België, Polen, Luxemburg, Duitsland 

Related posts