Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MALCOLM & MARIE
MALCOLM & MARIE (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

MALCOLM & MARIE 

Dat de menselijke soort heel creatief uit de hoek kan komen als het wordt gefnuikt, is ondertussen overduidelijk. Door de pandemie en de daaruit voortvloeiende strenge maatregelen om de worst case scenario te vermijden, werden de bioscoopzalen gesloten en werden de releasedata van langverwachte en veelbesproken films voor onbepaalde tijd (meermaals) uitgesteld. Door het microscopisch futiel mechanisme, ook bekend als covid-19, stond de wereld lange tijd op z’n kop. Niemand riep nog ‘actie’ want ook de filmwereld lag stil. Maar als de nood het hoogst is, wordt men doorgaans (noodgedwongen) verrassend innovatief.

Men schakelt over op VOD (Video On Demand), filmfestivals vinden een digitale uitweg en diverse streamingdiensten rukken behendig succesvol op. Cineasten schakelen over naar speciale projecten zoals de prestigieuze Eén-kortfilmserie Lockdown en zogenaamde lockdownfilms met als strafste voorbeelden Doug Liman’s prikkelende comedycrime Locked Down met Anne Hathaway en Chiwetel Ejiofor alsook het opmerkelijk sterke Malcolm & Marie van Sam Levinson.

MALCOLM & MARIE
MALCOLM & MARIE (c) The Movie Database (TMDB)

Malcolm & Marie speelt zich integraal af in een ‘transparante’ glazen architectuurparel in Carmel-by-the-Sea (waar nota bene Clint Eastwood ooit burgemeester was mid-jaren tachtig) in het zonnige Californië. Het koppel wordt lichtjes aangeschoten en komt half moe thuis na het bijwonen van de wereldpremière van de mans nieuwste langspeelfilm. Malcolm is trouwens een gevierd, maar ook wat door het milieu gehypete, succesrijke cineast. Door de overdonderende positieve commentaren op zijn nieuwe prent tijdens de afterparty, is hij euforisch en voelt hij de adrenaline nog stomen in zijn lichaam.

Zijn vriendin Marie is duidelijk koeler, maar ze laat haar levenspartner (voorlopig) nog even genieten van zijn roes vooraleer ze met scherp begint te schieten. Terecht, want Malcolm heeft Marie vergeten te bedanken in zijn speech ofschoon de film is gebaseerd op haar leven. Als Malcolm er niet toekomt om zijn vergetelheid toe te geven én ook niet wil beamen dat Marie’s leven de inspiratiebron is voor zijn film, barst de prachtige villa uit zijn voegen en komt hun relatie op de helling te staan.

Een spervuur aan heen-en-weerverwijten die diepgaan, explodeert. Er volgen tranen, woede-uitbarstingen, furieuze tirades, kwetsende ruzies en heel pijnlijke persoonlijke afrekeningen. Gedurende de gehele nacht fileren ze fel opgezweept elkaars persoonlijkheid en rijten ze hun relatie gestaag aan flarden. Misschien brengt de ochtend wel soelaas?

MALCOLM & MARIE
MALCOLM & MARIE (c) The Movie Database (TMDB)


Malcolm & Marie is een indrukwekkende, passionele, dynamische, broeierige, energieke, intense en rauwe karakterstudie slash vlijmscherpe verbale pas de deux die bovendien volledig in zwart-wit is gefilmd waardoor het psychologisch relationeel vernederende mutuele steekspel nog harder binnenkomt. De film speelt zich volledig af op één locatie, doch van een echt claustrofobisch kammerspiel is hier geen sprake want de camera neemt je bij je nekvel mee naar de vele vertrekken die de riante residentie rijk is.


Malcolm & Marie doet op bepaalde momenten en tijdens enkele harde scènes, beslist te denken aan de cinematografische mijlpaal – eveneens in zwart-wit – Who’s Afraid of Virginia Woolf? van Mike Nichols uit 1966 die bekroond werd met vijf Oscars waaronder Elizabeth Taylor en Richard Burton als beste actrice en acteur.

John David Washington in de rol van de egotrippende Malcolm en de voormalige Disney Channel-ster Zendaya in de huid van Marie, komen met hun Tom and Jerry-achtige magistrale vertolkingen dicht in de buurt van de legendarische Who’s Afraid of Virginia Woolf?-protagonisten. Tel daarbij zeker de messcherpe dialogen, de kritische analyses van tal van hete hangijzer-items (van de nog vaak actuele inferieure positie van de zwarte burger in de USA, de man-vrouw-genderongelijkheid tot de onbekwaamheid van blanke filmrecensenten) bij op, alsook de knappe soundtrack met functionele songs met veelzeggende titels van onder meer James Brown, Duke Ellington, Archie Shepp, Dionne Warwick, Alabama Shakes en William Bell.

Een minpuntje is het niet zo coherente scenario dat een berg van thema’s aansnijdt, maar daardoor soms wat te navelstarend van teneur overkomt. Dit is snel vergeven en vergeten door de uitstekend geritmeerde montage en de nauwgezette, trefzekere en doortastende acteursregie van Sam Levinson (jawel, de zoon van). Niet verwonderlijk dat Levinson zijn acteurs strak in de hand heeft want de film is het resultaat van Zendaya’s inzet.

Toen de opnames van het tweede seizoen van HBO’s allereerste young adult-reeks Euphoria waarin Zendaya op verbluffende wijze de hoofdrol inkleurt onder regie van (jazeker!) Sam Levinson, door de pandemie werd stilgelegd, spoorde Zendaya de regisseur aan om binnen de beknottende situatie toch een quarantainefilm te realiseren. Zowel Zendaya als Washington openden gretig hun geldbeugel en financierden samen de film. Het resultaat is deze straffe, intelligente en psychologische mindfuck, en meteen het overduidelijke bewijs dat men door onverwachte en strenge beperkingen heel creatief uit de hoek kan komen. Malcolm & Marie is nectar voor je netvlies en kan je streamen via Netflix.

GENRE: drama, romance
JAAR: 2021
REGISSEUR: Sam Levinson
CAST: John David Washington, Zendaya
LAND: USA

Related posts