Subscribe Now
Trending News

Blog Post

EMMA
EMMA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

EMMA 

Jane Austen (1775 – 1817) hoeft eigenlijk geen introductie, maar even ter opfrissing vermelden we toch nog graag even dat ze een prominente Engelse romanschrijfster was, van wie het werk nu deel uitmaakt van de westerse literaire canon. Haar voornaamste en meest bekende romans zijn Sense And Sensibility, Pride And Prejudice en Emma. Austens oeuvre is al veelvuldig bewerkt voor zowel film als televisie en vooral Emma, wellicht Austens meest geliefde romcom, wordt met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk – er is zelfs een moderne Bollywood-bewerking met als titel Aisha van Rajshree Ojha met de Indiase topactrice Sonam Kapoor in de titelrol – opnieuw verfilmd.

De jonge, intelligente, bevallige, koppige, eigenzinnige en door en door verwende Emma Woodhouse is een rusteloze ‘koningin’ zonder rivalen in haar klein, slaperig Engels dorp. Als goede koppelaarster heeft ze door de jaren heen een uitstekende reputatie weten opbouwen. De zelfvoldoening is dan ook van haar lief gezichtje af te lezen telkens zij een huwelijk bijwoont van geliefden die ze kwasterig samen heeft weten te brengen.

ANYA TAYLOR-JOY
ANYA TAYLOR-JOY in EMMA (c) The Movie Database (TMDB)


Hoewel matching haar specialiteit is en ze zichzelf voorneemt nooit te zullen trouwen, ontdekt ze toch dat ook zij existentieel nood heeft aan geluk en misschien wel ooit zelf in het huwelijksbootje zal stappen met een geschikte partner die haar dolgelukkig kan maken. Zonder het zelf te beseffen, circuleert deze persoon al jaren rondom haar en ontdekt ze na vele misstappen dat ook zij op hem verliefd is. Dat haar ontluikende toekomstperspectieven niet zo vlotjes verlopen dan ze zelf heeft ingeschat, is een evidentie.

Ofschoon de meeste verfilmingen het boek dat al in 1815 uit Miss Jane’s pen vloeide, uit literair respect bijna blindelings volgen, voert de debuterende Amerikaanse cineaste Autumn de Wilde in Emma-versie tal van aanpassingen door. Het titelpersonage wordt daardoor veel eigentijdser en aanvaardbaarder. De eveneens debuterende scenarist Eleanor Catton, kiest ervoor om een letterlijke adaptatie van het boek heel bewust de rug toe te keren en meer de nadruk te leggen op de relationele verhoudingen tussen de vrouwen onderling.

Beslist een goede keuze waardoor het (gekende) verhaal een wervelende satire wordt over de sociale klassen en daardoor in wezen ook aantoont hoe actueel Austens werk eigenlijk nog altijd is. Austen-die-hards zullen in deze versie wel even moeten slikken want door Cattons ingreep blijven een aantal personages aan de oppervlakte en worden sommige geliefde verhaallijnen eerder bijzaak.

ANYA TAYLOR-JOY
ANYA TAYLOR-JOY in EMMA (c) The Movie Database (TMDB)

Anya Taylor-Joy is perfect gecast als Emma die op veel te jonge leeftijd door het leven stapt als dominante vrouw des huizes. Zij blaast door haar spetterende vertolking het klassieke personage nieuw leven in. Ze wordt daarenboven uitstekend geflankeerd door de immer fantastisch acterende Bill Nighy in de rol van Harry Woodhouse, Emma’s vader die zich als doorleefde hypochonder immer druk maakt. Emma anno 2020 is een opgewekte, frisse romcom en oogstrelend kostuumspektakel dankzij de updating en de fotografische achtergrond van cineaste Autumn de Wilde. Deze Emma bekoort zeker een groot en gevarieerd publiek.


GENRE: komedie, romance, drama
JAAR: 2020
REGISSEUR: Autumn de Wilde
CAST: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Josh O’Connor, Callum Turner
LAND : Groot Brittannië, China

Related posts