Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LA VIE MODERNE
LA VIE MODERNE (c) IFFR
Documentaire

LA VIE MODERNE 

La Vie Moderne van de kranige Franse Magnumfotograaf en documentairemaker Raymond Depardon, is het derde deel van de authentieke plattelandstrilogie: Les Profils Paysans. Hiervoor trekt Depardon met zijn altijd nieuwsgierige blik, naar zijn geboortestreek de Cévennes, om er de meedogenloze struggle for life van de plaatselijke boeren te filmen.

Het resultaat is een zowel treffend als aangrijpend tijdsdocument waarin de sociaal geëngageerde filmer zich met zijn gekende virtuositeit, zonder franjes en de nodige empathie (zijn typische handelsmerken), focust op enerzijds de keiharde condition humaine (lees boerenstiel) en anderzijds op de nietigheid van de modale sterveling te midden van zijn onmetelijke rurale omgeving.

In loepzuivere interviewstijl met tal van evidente stiltes én met respect voor het tempo van de woordvoerders, passeren achtereenvolgens Marcel (83 jaar), Raymond (88 jaar), Paul (63 jaar) et les autres, voor de scherp registrerende camera. Het blijken allemaal norse, maar nog actieve plattelandsiconen te zijn die vol nukkigheid terugblikken op hun labeurig verleden, nuchter hun contemporaine situatie bekritiseren en met ingehouden schrik twijfels verwoorden over hun toekomst.

Depordon filmt de door weer en wind getaande en door het leven getekende agrariërs met respect, liefde en medeleven. Het publiek krijgt als het ware bijna virtuoze ‘originele’ schetsen te zien van een uitstervend en aan tradities verknocht ras. De tijd gaat snel, maar blijkbaar niet in de Cévennes.

De gevoelige cellomuziek, de klankband vol ‘gewone’ natuurgeluiden, de uitstekende landschapsfotografie en Depardons bescheidenheid waarmee hij de aanvankelijke achterdocht weet te breken om zich vervolgens nederig te ontpoppen tot vertrouwensfiguur, maken La Vie Moderne tot een melancholische en sterk humane documentaire hors categorie.

GENRE: documentaire
JAAR: 2008
REGISSEUR: Raymond Depardon
LAND: Frankrijk

Related posts