Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ALZA LA TESTA
ALZA LA TESTA (c) IMDB Pro
Flashback

ALZA LA TESTA 

Mero, een getalenteerde scheepsbouwer, staat alleen in voor de opvoeding van zijn 17-jarige zoon Lorenzo. Als trotse vader droomt hij ervan om zijn nakomeling te zien schitteren in de ring als bokskampioen. Voor Mero meteen een meegenomen compensatie voor zijn eigen weinig betekende carrière als amateurbokser. Hij legt zijn zoon een vermoeiend trainingsprogramma op en leert hem dag na dag hoe hij moet terugslaan én oppassen voor de trefzekere uppercuts die het leven frequent uitdeelt. Het evenwicht in deze ‘hechte’ relatie wordt danig verstoord door de onverwachte inmenging van Lorenzo’s begerige moeder en zijn ontmoeting met Ana, een jong meisje van Roemeense afkomst.

Voor Mero is zij de belichaming van zijn frustrerende fouten uit zijn verleden. In plaats van begrip te tonen voor de ontluikende liefde, reageert hij als een nukkig, jaloers en pedagogisch leeghoofd. Voor de eerste keer in zijn leven rebelleert Lorenzo dan ook tegen zijn vader. Mero kan hiervoor geen begrip opbrengen en wordt zelfs fysiek agressief. Diezelfde nacht sterft Lorenzo. Door deze tragische gebeurtenis is Mero compleet vertwijfeld. Wanneer hij verneemt dat zijn zoon hersendood is en hij daarenboven moet beslissen of Lorenzo’s hart mag worden getransplanteerd, komt hij terecht in een versmachtende emotionele draaikolk van eenzame wanhoop, knagende schuldgevoelens en ethische besluiteloosheid.

Alza La Testa is een gevoelig, ontroerend, herkenbaar, humaan, intiem en realistisch vader-zoon-drama van de Italiaanse regisseur Allessandro Angelini, een voormalige regieassistent van Nanni – La Stanza Del Figlio – Moretti, waarin de getalenteerde acteur Sergio Castellitto alweer een fenomenale prestatie neerzet. Alza La Testa betekent zo veel als ‘houd je hoofd omhoog’ en het is dan ook niet verwonderlijk dat de regisseur zijn film, die toch grotendeels in een wat sombere sfeer is gedompeld, afsluit met een sprankeltje hoop. Een kleine, maar heel fijne film die lang nazindert.

GENRE: drama
JAAR: 2009
REGISSEUR: Alessandro Angelini
CAST: Sergio Castellitto, Gabriele Campanelli, Giorgio Colangeli, Anita Kravos, Duccio Camerini
LAND: Italië

Related posts