Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AN EDUCATION
AN EDUCATION (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AN EDUCATION 


Het verhaal speelt zich af in het swinging Londen van de early sixties. De 16-jarige Jenny is een bijzonder intelligente, lieve, volgzame, maar een tikkeltje naïeve scholiere die hard knokt om een Oxford-universiteitsbeurs binnen te halen. Haar verstrakte conservatieve working class-vader ziet een grote toekomst voor zijn dochter en eist daarom volhardend dat ze op alle schoolvakken tienen scoort. Het nut van enige ontspanning is niet aan hem besteed. Het meisje doet wat van haar wordt verwacht tot ze op een dag een lift krijgt aangeboden van een zekere David, een oudere man die er een exuberante levenswijze op nahoudt.

CAREY MULLIGAN
CAREY MULLIGAN in AN EDUCATION (c) The Movie Database (TMDB)

Jenny komt in de ban van David die haar beetje bij beetje wegrukt uit de rustige suburbane wijk en haar introduceert in het met Ponden en alcohol overgoten nachtleven. Jenny krijgt de smaak te pakken en valt voor de extravagante en opwindende David. Het vervolg laat zich makkelijk raden: Jenny slingert heen en weer tussen de twee extreme milieus. Maar, het flashy leventje van David is uiteraard lang niet zo comfortabel als het lijkt.

Déjà-vu hoor ik je zeggen? Inderdaad, althans wat het verhaal en de klassieke stijl betreft, maar de naturel van Carey Mulligan is charmant en werkt uitermate aanstekelijk. De ensemblecast acteert bovendien de pannen van het dak. Het krachtige scenario van Nick Hornby, de mooi ogende sfeerreconstructie, de strakke regie van de Deense ex-dogme-regisseuse Lone Scherfig, de uitstekende dialogen en de fijne humor, maken van An Education (gebaseerd op de memoires van journaliste Lynne Barbers) een subtiel, hartverwarmend en aaibaar coming-of-age drama.


GENRE: drama
JAAR: 2009
REGISSEUR: Lone Scherfig
CAST: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Dominic Cooper, Rosamund Pike
LAND: Groot-Brittannië

Related posts