Subscribe Now
Trending News

Blog Post

D’ARDENNEN
D'ARDENNEN (c) The Movie Database (TMDB)
België boven

D’ARDENNEN 

D’Ardennen was de openingsfilm van het 42ste Film Fest Gent, maar Robin Pronts uitstekende debuutfilm beleefde eerder zijn grote voordoop in wereldpremière tijdens het gerenommeerde filmfestival van Toronto en gooide er beslist grote ogen. Meteen werd de jonge Antwerpse regisseur (bekend van zijn kortfilms: Plan B en Injury Time – en later Zillion) door het bekende filmmagazine Indiewire bij de zeven aanstormende ‘talenten om te volgen’ geplaatst.

Centraal in D’Ardennen staan Dave en Kenneth, twee aan lager wal geraakte broers. De twee criminelen plegen samen een brutale homejacking die echter grondig fout loopt. De  jongere broer Dave kan ontkomen, de andere wordt opgepakt. Hij houdt de lippen stijf op elkaar en draait helemaal alleen op voor de homejacking. Als Kenneth na vier jaar vrijkomt, is er veel veranderd. Sylvie, zijn lief van toen, is afgekickt van de drugs en is vastberaden om alle banden met haar ex definitief te verbreken.

D'ARDENNEN
D’ARDENNEN (c) The Movie Database (TMDB)


Ook Dave heeft zijn leven weer op het juiste spoor gekregen en wil dat absoluut zo houden. Hij probeert zijn radeloze oudere broer te helpen waar mogelijk, maar kijkt met lede ogen toe hoe ongeleid projectiel Kenneth ten koste van alles zijn ex-vriendin weer voor zich probeert te winnen. Het komt tot een (harde) confrontatie tussen beide broers in, jawel, de Ardennen.
D’Ardennen is een toneelstuk geschreven door acteur Jeroen Perceval dat in 2003 in première ging in het Antwerpse Toneelhuis. Dit frappante theaterstuk werd herwerkt tot een filmscenario dat Michaël Roskam zou verfilmen met Matthias Schoenaerts als protagonist. Rundskop bokste alle oorspronkelijke intenties naar een andere dimensie en jong talent Robin Pront nam de fakkel van Roskam dan maar over.


Pronts D’Ardennen is een grimmig Kaïn en Abel-suspense drama dat compact, stijlvol en stoutmoedig wordt vertelt. Imponerend is hoe deze jonge cineast erin slaagt, niet door snedige montage, maar door lang aangehouden creatieve shots die bulken van artistieke vitaliteit, een intens beklemmende spanningsboog op te bouwen. Pronts mise-en-scène getuigt daarenboven van een ongeziene elegantie en een merkwaardige doeltreffendheid. Het camerawerk van Robrecht Heyvaert (Image, Black) is frappant, beheerst, strak en indrukwekkend. Daarenboven wordt Pront op zijn eigengereide wenken indrukwekkend bediend door een denderende Vlaamse sterrencast.


Kevin Janssens is door zijn verpletterende fysieke préséance (degoutante vetkuif, bengelende oorringen en een arsenaal diepe littekens in zijn gezicht) bijna onherkenbaar, maar vertolkt de rol van de ex-gedetineerde broer als een tikkende tijdbom die ieder moment kan exploderen. Jeroen Perceval is grandioos als de jongere broer, maar Veerle Baetens zet als de psychologisch labiele Sylvie, de prestatie van haar leven neer. De overige cast bestaat uit een krans sterk acterende Vlaamse A-listers zoals Jan Bijvoet, Peter Van den Begin, Viviane De Muynck en Sam Louwyck. D’Ardennen is een imposant debuut en een markante mijlpaal in de Vlaamse filmgeschiedenis.


GENRE: drama, misdaad
JAAR: 2015
REGISSEUR: Robin Pront
CAST: Kevin Janssens, Jeroen Perceval, Veerle Baetens, Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Viviane De Muynck, Peter Van Den Begin, Eric Godon
LAND: België

Related posts