Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BARBIE
BARBIE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

BARBIE 

Barbie begint met een scène die we ondertussen allemaal al kennen: de op de Dawn of Man-sequentie uit Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey geïnspireerde introductie van de allereerste Barbiepop. Enkele jonge meisjes gooien de typische babypoppen die ze al jaren bemoederen opzij om plaats te maken voor een moderne pop die alles kan worden en zijn waar ze maar van dromen.

De scène fungeerde ook reeds als de teaser waarmee maanden geleden de promocampagne startte. Het internet werd meteen wild bij het zien daarvan. Je moet al onder een steen geleefd hebben om te missen dat er een Barbie-film op komst was. Alles wat de marketeers lanceerden ging viraal: de opvallende still waarin Margot Robbie en Ryan Gosling in fluopakjes op de dijk van Venice Beach aan het rollerbladen waren, de karakterposters die op elk sociaal platform als avatar opdoken, de mededeling dat de roze verf wereldwijd bijna uitgeput was, … . En dan moest het interweb nog ontdekken dat Oppenheimer op dezelfde dag in de zalen verschijnt. “Barbenheimer” was geboren en het promoteam kon op hun lauweren rusten. Er was geen ontsnappen meer aan de memes.

Barbenheimer
BARBENHEIMER (c) Sean Longmore – Layered Butter

Terug naar Barbieland nu. Daar is het alle dagen rozengeur en maneschijn tot Stereotiepe Barbie (Margot Robbie) niet meer in haar mal past en de ene afwijking na de andere begint te vertonen. Gedachten over de dood spoken door haar hoofd, ze heeft opeens platvoeten, alles wat ze aanraakt valt, brandt aan of is hopeloos over datum, … . Er zit maar één ding op: naar de echte wereld trekken om uit te vissen wie haar geloof in de perfecte Barbie verloren heeft en dit zo snel mogelijk rechtzetten. Met Ken (Ryan Gosling) als verstekeling aan boord trekt ze op pad.

Daar wordt Barbie geconfronteerd met de werkelijkheid. Vrouw zijn is niet enkel plezier en een verre van perfect bestaan, maar een constante strijd in een wereld waarin mannen de regels bepalen en de vrouw trachten te kneden. Een boodschap die met een felroze markeerstift wordt gearceerd in deze Barbie-film en ongetwijfeld een deel van de kijkers – lees: de vastgeroeste mannen die per ongeluk in de zaal belanden – tegen de borst zal stoten, maar op entertainende wijze en met veel humor wordt gebracht zodat het nooit aanvoelt als een verplichte les.

Die thematiek maakt er wel voor dat Barbie minder geschikt is voor de jongste toeschouwers. Greta Gerwig (Lady Bird) en Noah Baumbach (Marriage Story) leveren een script af dat vooral zal aanslaan bij (jong)volwassenen die de poppen al enige tijd netjes hebben opgeborgen. Niet dat de film daardoor een moeilijk te verteren brok is. Het is een volbloed komedie waar het plezier van afspat. De grappen volgen elkaar in een strak tempo op en ook fabrikant Mattel wordt daarbij niet gespaard. Meermaals wordt er gewezen op vreemde beslissingen die men ooit in het hoofdkwartier nam of Barbiepoppen waarvan de productie na protest vroegtijdig werd stopgezet. Wil je daarover meer te weten komen, dan kunnen we jullie trouwens de documentaire Tiny Shoulders: Rethinking Barbie aanraden.

Barbie
BARBIE (c) The Movie Database (TMDB)

Visueel ziet het er allemaal zeer gelikt uit met huizen en voertuigen die rechtstreeks uit een speelgoedcatalogus lijken te komen en een cast die beweegt alsof een kinderhand er op het eigenste moment mee aan het spelen is. Ze zweven van punt A naar punt B, drinken uit lege tassen, zijn beperkt in hun been- en armbewegingen, … .

Ook qua casting benadert men de perfectie. Margot Robbie lijkt wel één geworden met Barbie, zowel uiterlijk als in haar hele manier van doen, en Ryan Gosling overtuigt als domme en naïeve Ken die bestaat bij de gratie van Barbie. De komische timing van beiden zit snor en ze genieten overduidelijk van hun rollen. Volgens de geruchtenmolen zou men zelfs een spin-off met Ken en zijn ‘Ken-ergy’ aan het voorbereiden zijn, al doen er tegenstrijdige berichten de ronde of Gosling zijn rol zou willen hernemen. Verder zijn er nog opvallende bijrollen van Will Ferrell als de CEO van Mattel, Michael Cera als Ken’s vergeten broertje Allan of Kate McKinnon als de gekke Barbie, een pop met vilstift opgemaakt en met een schaar gekortwiekt zoals in de speelgoedkoffer van vele jonge meisjes terug te vinden is.

Barbie is dé blockbuster van 2023 ! Mattel heeft dat ook begrepen en is alvast bezig met de opstart van maar liefst 14 andere filmprojecten, gaande van Hot Wheels en Polly Pocket tot het kaartspel Uno. Als die maar enigszins het niveau van Barbie benaderen, dan kunnen we dat alleen maar toejuichen.

Barbie is vanaf 22 november 2023 verkrijgbaar op DVD, Blu-ray™ en 4K Ultra HD.


GENRE: Avontuur, komedie, fantasie
JAAR: 2023
REGISSEUR: Greta Gerwig
CAST: Margot Robbie, Ryan Gosling, Will Ferrell, Kate McKinnon, Michael Cera, Dua Lipa
LAND: USA

Related posts