Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DE PATRICK
KEVIN JANSSENS in DE PATRICK (c) The Movie Database (TMDB)
België boven

DE PATRICK 

De Patrick is het langspeelfilmdebuut van Antwerpenaar Tim Mielants (Code 37, Professor T., Cordon en de buitenlandse populaire series The Tunnel, Peaky Blinders, The Terror en Legion).  

Het verhaal? Patrick is een wat simpele en uitgesproken corpulente ‘klusjesman’ die rond sloft op de prachtig gelegen naturistencamping van zijn vader anno midden de jaren tachtig. Getrouw voert hij de taken uit die zijn ouders en de talrijke veeleisende campinggasten van hem verlangen en verwachten. De weinige tijd die hij vrij heeft, besteedt hij volledig aan zijn passionele hobby, met name het zelf ontwerpen en vervaardigen van meubels. Wanneer op een dag z’n papa vertrekt naar de eeuwige jachtvelden en zijn blinde moeder intrekt bij een familielid, verandert Patricks leven plotsklaps helemaal. Hij wordt ongevraagd de ‘grote’ baas van de camping en krijgt hierdoor meer verantwoordelijkheid. Ofschoon hij het lastig heeft, doet hij zijn uiterste best om het boeltje draaiende te houden. Voor diepe rouw is er geen tijd. Wanneer hij echter op een dag ook nog zijn favoriete hamer kwijtspeelt, is hij compleet van zijn melk. Zijn gedreven zoektocht wordt plotsklaps een existentiële odyssee. Obsessief wil en zal hij zijn geadoreerde gereedschap terugvinden wat hem tot in de verste uithoeken van de camping drijft.

DE PATRICK
DE PATRICK (c) The Movie Database (TMDB)

De titelrol wordt vertolkt door Kevin Janssens die opnieuw zijn doorzettend talent als doorleefde method-acteur breedvoerig etaleert. Zo kwam hij maar liefst bijna 20 kilogram bij voor deze rol. Janssens wordt omringd door een schare bekende Belgisch-Nederlandse karakterkoppen zoals Jan Bijvoet, Frank Vercruyssen, Josse De Pauw, Katelijne Damen, Bouli Lanners, Pierre Bokma, Ariane van Vliet en Hannah Hoekstra. Wie fan is van de komedie-reeks Flight Of The Conchords en Avatar zal zich beslist in de handen wrijven met de bijrol van de populaire Nieuw-Zeelandse acteur Jemaine Clement in de ‘kleren’ van de verwaande rockster Dustin Apollo.

De uitstekende soundtrack is gecomponeerd door Geert Hellings en de DOP van dienst is niemand minder dan de doorwinterde Frank van den Eeden (die overweldigende openingsshot!), die zijn sporen al heeft verdiend bij films van onder meer Fien Troch, Sacha Polak, Lucas Dhont, Dominique Deruddere, Kaat Beels en Jan Verheyen. De Patrick Is een humaan tragikomisch familiedrama over de idiosyncrasieën van de mens, over ambitie, prestatiedruk, identiteit, loslaten en tevreden zijn met wie je bent.

DE PATRICK
DE PATRICK (c) The Movie Database (TMDB)

Tim Mielants schreef zelf het scenario met medewerking van Benjamin Sprengers, de krak achter Beau Séjour. De story vindt zijn oorsprong in ervaringen die Mielants opdeed toen hij samen met zijn ouders in 1985 voor een tijdje verbleef op een nudistencamping in de Pyreneeën die werd gerund door een blinde moeder en haar zoon. Een reisje dat op de jonge Mielants heeft gemaakt en hem indruk is bijgebleven. Ofschoon het onderwerp waarrond de actie en dramatiek worden geweven eerder banaal is, blijft dit mager plot je toch anderhalf uur intrigeren en dat is vooral te danken aan de gedreven regie, de spitse humor en de briljante prestatie van een bijna onherkenbare Kevin Janssens.

Hoewel dit drama voorspelbaar is en we ons ook afvragen waarom het verhaal zich integraal afspeelt op een plek waar iedereen voortdurend in zijn blote flikker ronddoolt, is De Patrick toch een meer dan verdienstelijk langspeelfilmdebuut van een man die zijn vak leerde aan de hand van uitstekend gemaakte televisieseries.


GENRE: komedie, drama, mysterie
JAAR: 2019
REGISSEUR: Tim Mielants
CAST: Kevin Janssens, Pierre Bokma, Bouli Lanners, Josse De Pauw, Jan Bijvoet, Katelijne Damen
LAND : België, Nederland

Related posts