Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ENJOY POVERTY
ENJOY POVERTY (c) IMDB Pro
Documentaire

ENJOY POVERTY 

De in Amsterdam geboren kunstenaar en documentairemaker Renzo Martens, trok met een camera op de schouder voor drie jaar naar Oost-Congo, om er de verpauperde bevolking aan het woord te laten. In het kielzog van de grote kolonialen, peddelt hij de Congostroom af. Regelmatig meert hij aan in kleine leefgemeenschappen en brengt hij in pure vérité-stijl de schrijnende plaatselijke machtsverhoudingen, de hartverscheurende omstandigheden waarin zij moeten overleven en de onverantwoorde manier waarop zij worden uitgebuit in beeld.

Aan de goede intenties van Martens mogen we wellicht niet twijfelen. Toch een ietsiepietsie zelfvoldaan (hij is zelf voortdurend in beeld), smakt hij zijn statement: “Verbeteren zal het niet, dus geniet maar van je armoede” in het gezicht van de afgepeigerde arbeiders die voor een hongerloon werken.Voor de slechte verstaanders: Enjoy Poverty! Een toch wel heel gekleurde, eendimensionale en eigengereide boodschap voor kansarmen die dagelijks in de misère verkeren.

Als kijker krul je wel even de tenen of je schaart je achter de regisseur zijn visie. Welk standpunt je ook inneemt doet niets af aan de scherpe kritiek en de moerasdonkere humor die ‘messias’ Martens uitspuugt over de verderfelijke rol van het grootkapitaal en de geopolitiek. Ook de hulporganisaties, de media en de VN-soldaten krijgen lekker van jetje. Onder het motto van eerlijke onderzoeksjournalistiek start je echter geen bewustmakingsprogramma op met vragen in de trend van: “Zou je niet graag een televisie in je woonkamer hebben?” aan sukkels die amper in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Ofschoon deze persoonlijke kritische kattenbel, levert Martens toch een ingenieuze provocatieve en vaak tragikomische documentaire af.

GENRE: documentaire
JAAR: 2008
REGISSEUR: Renzo Martens
LAND: Nederland


Related posts