Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE BIG CHILL
THE BIG CHILL (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE BIG CHILL 

Een groep gewezen studiegenoten die ondertussen wat ouder zijn geworden en meer levenservaring hebben opgedaan komen ongewild samen om voor de begrafenis van Alex. Tijdens hun studiejaren was hij de slimste en de beste van hen, toch slaagde hij er nooit in om zijn weg te vinden met een zelfmoord als gevolg. Wat volgt is als het ware de koffietafel waarbij de vrienden de kans grijpen om elkaar opnieuw te leren kennen en te mijmeren over de welbekende vraag “wat als?”.

De overledene werd vertolkt door niemand minder dan Kevin Costner. The Big Chill moest voor de acteur de grote doorbraak worden, maar alle flashbackscènes met hem werden nadien uit de film geknipt zodat Costner geen seconde in beeld komt. Fans van Costner hebben er bij regisseur Lawrence Kasdan lang op aangedrongen om een director’s cut vrij te geven, maar dat weigerde hij. Kasdan was er zich wel van bewust dat dit niet leuk was voor Costner en gaf hem daarom een hoofdrol in zijn volgende film, de western Silverado.

THE BIG CHILL
THE BIG CHILL (c) The Movie Database (TMDB)

Met titels als Body Heat of The Accidental Tourist – en natuurlijk ook als scenarioschrijver van Return Of The Jedi – is Lawrence Kasdan nauw verbonden met de eighties, toch koos hij in zijn carrière voor de meer serieuze film. The Big Chill bulkt wel van de toen nog grote namen, maar voelt eigenlijk meer aan als arthousedrama met een Hollywoodiaans sausje.

De film speelt zich bijna volledig binnenhuis af en nog wel in hetzelfde landhuis waar ook The Great Santini uit 1979 met Robert Duvall werd opgenomen. Regisseur Lawrence Kasdan vond dit drama over een gefrustreerde marinier zo goed dat hij erop stond dat The Big Chill op dezelfde locatie werd opgenomen. In The Big Chill wordt er niet alleen veel gepraat, maar worden ook een heleboel songs uit de jaren 60 opgevist waardoor de soundtrack het in vele landen, ook bij ons, zelfs bijna beter deed dan de film zelf.

THE BIG CHILL
THE BIG CHILL (c) The Movie Database (TMDB)


De sterrencast die op en top Amerikaans was en op William Hurt na bij ons niet zo bekend was, doet het ronduit schitterend. Sommige zeer atypisch zoals Tom Berenger als de acteur Sam Weber die er met zijn snor en krullen wat uitziet als Burt Reynolds, of de bij ons ondergewaardeerde Meg Tilly – nu te zien in Chucky – als het hippie-achtig liefje van Alex die niet weet wat met haar leven aan te vangen, behalve dat ze ervan moet profiteren.

In vele gevallen zou dit concept uitdraaien op een hoop geouwehoer en hoewel je dit soort onderwerpen zoals een verloren liefde of een gemiste carrière al beter hebt zien passeren voelt The Big Chill best nog fris aan. Waarschijnlijk omdat het thema’s zijn van alle tijden, maar ook door het naturel spel van de ensemblecast waarin iedere kijker wel een stukje van zichzelf zal in herkennen. Bovendien is Kasdan bekwaam genoeg om van deze toneelstukachtige materie een aantrekkelijke en zelfs tijdloze film te maken waardoor de film terecht als één van de betere drama’s uit de eighties gezien wordt.


GENRE : drama
REGIE: Lawrence Kasdan
CAST: Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum, William Hurt, Kevin Kline, Mary Kay Place, Meg Tilly, JoBeth Williams, Don Galloway
JAAR: 1983
LAND : USA 

Related posts