Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SHANGHAI KNIGHTS
SHANGHAI KNIGHTS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SHANGHAI KNIGHTS 

Shanghai Knights uit 2003 is een ondertussen wat vergeten martial arts actiekomedie. Hoewel deze sequel uit 2003 op Shanghai Noon met Jackie Chan en Owen Wilson niet bepaald het lieverdje was van de critici, werd de film die uitgebracht werd bij Touchstone Pictures (een zusterlabel van Disney) een behoorlijk succes.

Een film die een behoorlijk loopje neemt met de geschiedenis. Het verhaal begint in de Verboden Stad in 1887 waar een bende onder leiding van Lord Nelson Rathbone (Aidan Gillen) de Keizerlijke Zegel van China steelt. Dit gebeurt niet zonder slag of stoot want hij moet hiervoor de wachter doden, vader van Chon Wang (Jackie Chan) die aan de andere kant van de wereld de plak zwaait als sheriff. Net voor hij zijn laatste adem uitblaast heeft de wachter aan zijn dochter Chon Lin (Fann Wong) een puzzeldoos die bestemd is voor haar broer. Voor Wang zit er niks anders op om alvorens naar Londen af te reizen – want de moordenaar van zijn vader is een Britse politicus – om eerst halt te houden in New York City om er zijn oude partner Roy O’Bannon (Owen Wilson) te vinden en daar een deel van hun goud op te halen, zodat hij een ticket voor de boot kan kopen.

Een vrij banale premisse dus, en dat kan je eigenlijk over het hele verhaal van deze nonsense zeggen. Maar daar draait het uiteraard niet om. Hoewel de film niet altijd even komisch is – wat te wijten is aan de overload van gags, zeker naar het einde toe – blijft Shanghai Knights een aangename prent voor de familie waarin de martial arts op slapstick lijkt. Soms werkt dit zoals in de persiflage op Singin’ In The Rain, maar dan weer niet zoals in de vermoeiende scène in het wassenbeeldenmuseum.

OWEN WILSON
OWEN WILSON in SHANGHAI KNIGHTS (c) The Movie Database (TMDB)


Zoals steeds zijn de stunts van Chan adembenemend en is het voor de fans een ware opgave om de vele referenties naar zijn vorige films te herkennen. De film heeft het sjabloon van de alom vertrouwde buddy cop movie waarbij Chan de pientere van het duo is, en Wilson als onverbeterlijke vrouwenloper de domme is. Soms cartoonesk, maar puur qua acrobatie bijna het niveau evenaren van Buster Keaton. Helaas kiest David Dobkin die onlangs nog Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga maakte voor onbegrijpelijke beslissingen zoals zijn film, te laten eindigen met een reeks van bloopers, ook al gebeurde dat toen wel vaker met komedies.

Het ietwat sullige verhaaltje dat steeds maar verwijst naar Sherlock Holmes  – zo is de naam van de slechterik Lord Rathbone gebaseerd op één van de eerste acteurs die Sherlock Holmes vertolkte – neem je er maar bij. Let ook op de rol van Aaron Taylor-Johnson die hier nog de rol speelt van een kind die later Charles Chaplin speelt, ook al was de echte acteur in 1887 – het jaar waarin de film zich afspeelt – nog niet eens geboren. Ook fijn om te noteren is dat Lucy Liu een rol speelt in de film als Princess Pei-Pei maar in werkelijkheid nooit te zien was.

GENRE : actie, komedie, martial arts
REGIE: David Dobkin
CAST : Jackie Chan, Owen Wilson, Fann Wong, Donnie Yen, Aidan Gillen,
JAAR:  2003
LAND : USA 

Related posts